Data publicării:

Pianistul turc Fazil Say s-a ales cu anularea concertelor după ce a susținut public Palestina

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Eren Yagmuroglu
Foto: Eren Yagmuroglu
Pianistul turc Fazil Say a fost nevoit să-și anuleze concertele din Elveția.

Pianistul turc Fazil Say a fost nevoit să-și anuleze concertele din Elveția din cauza opiniilor sale despre situația din Orientul Mijlociu. Acesta și-a exprimat pe X (fosta Twitter) solidaritatea cu palestinienii și critica Israelul pentru atacurile sale asupra Gazei. Organizatorul evenimentului, grupul elvețian de retail Migros, a considerat că aceste declarații sunt inacceptabile pentru ei, potrivit Agerpres.

Say trebuia să cânte alături de Orchestra Simfonică din Birmingham în patru orașe elvețiene, între 23 și 26 octombrie. El a postat pe rețelele sociale trei mesaje și un videoclip în care a spus că este de acord cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a acuzat Israelul de a fi responsabil de atacul asupra unui spital din Gaza.

“Tot ceea ce am scris pe conturile mele este neschimbat”, a declarat Say într-un comunicat în limba engleză.

Pianistul acuză Israelul pentru distrugerea spitalului Ahli Arab

Într-unul dintre mesajele de pe X, pianistul răspunde la un mesaj postat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în care acesta din urmă acuză Israelul de a fi la originea atacului asupra spitalului Ahli Arab din Gaza.

“Sunt întru totul de acord. Mulţumesc pentru această declaraţie de bun simţ”, răspunde Fazil Say. “Toată lumea ar trebui să facă ceva pentru a opri acest război. (Premierul israelian Benjamin) Netanyahu ar trebui să fie judecat pentru crime de război, genocid şi masacre”, continuă el, înainte de a adăuga “'Libertate pentru palestinieni. Pentru umanitate. Ajunge cu această brutalitate”.

În videoclipul postat pe Instagram, el mai afirmă că “nimeni nu poate aproba ceea ce a făcut Hamas unor nevinovaţi”.

Mesaje au fost scrise în „numele păcii”

 

Say susține că mesajele sale au fost scrise în numele păcii și că nu are nimic împotriva evreilor sau a Israelului. El este un ateu care a fost judecat și achitat în Turcia pentru insultarea valorilor religioase pe Twitter.

Partidul AKP, la putere în Turcia, a denunțat anularea concertelor lui Say “din cauza ideilor sale opuse atacurilor inumane ale Israelului”.

Conflictul dintre Israel și Hamas a provocat moartea a peste 1.400 de persoane pe teritoriul israelian și peste 4.385 de palestinieni în Fâșia Gaza, majoritatea civili, potrivit surselor oficiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel