Data actualizării:
Data publicării:

Pianist rus anti-război moare la închisoare după greva foamei

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Ron Lach/ Pexels
Fotografie de la Ron Lach/ Pexels
Un pianist rus și activist anti-război a murit în închisoare după ce a intrat în greva foamei, potrivit Reuters.

Anunțul morții a fost făcut chiar de către mama acestuia.Cazul este unul pe care Uniunea Europeană l-a numit un exemplu șocant de represiune politică. Moartea lui Pavel Kushnir a fost raportată prima dată de un site de știri rus vinerea trecută și confirmată luni de către mama sa, Irina Levina, pentru publicația independentă Mediazona.

Un canal de Telegram cu legături la serviciile de securitate rusești a raportat, în mai, că Kushnir a fost arestat și acuzat de incitare la activități teroriste după ce a postat materiale anti-război online.

Levina a declarat pentru Mediazona că un anchetator de la serviciul de securitate FSB i-a spus că Kushnir a murit pe 28 iulie, în timpul detenției preventive în Birobidzhan, în extremul est al Rusiei.

Nu era clar de cât timp era Kushnir în greva foamei. Levina a spus că i s-a spus că acesta era conectat la o perfuzie intravenoasă, „dar aparent nu a fost suficient” pentru a-l salva. Kushnir a fost un pianist de concert desăvârșit, care a studiat la Conservatorul Ceaikovski din Moscova.

Reacții internaționale

Purtătorul de cuvânt al afacerilor externe ale UE, Peter Stano, a postat pe X că acest caz este „un memento șocant al represiunii continue a Kremlinului” și a cerut Rusiei să „respecte Constituția, să elibereze toți prizonierii de conștiință și să oprească represiunea împotriva protestatarilor anti-război”.

O politiciană independentă din Siberia, Svetlana Kaverzina, a spus că Kushnir a fost lăsat izolat și fără sprijin pentru că nu exista o rețea locală de disidenți, iar oamenii nu știau despre cazul său. „Nu am putut să strângem bani pentru a-i trimite un avocat - nu știam. Nu i-am scris scrisori de susținere - nu știam. Nu l-am convins să nu se sacrifice - nu știam. Era singur”, a scris ea pe Telegram.

Contextul represiuni politice

Rusia a eliberat, săptămâna trecută, opt disidenți din coloniile sale penale împreună cu fostul pușcaș marin american Paul Whelan și jurnaliștii Evan Gershkovich și Alsu Kurmasheva, ca parte a celui mai mare schimb de prizonieri cu Occidentul de la Războiul Rece.

Grupul pentru drepturile omului "Memorial" afirmă însă că 333 de persoane sunt încă deținute ca prizonieri politici în Rusia, care a intensificat reprimarea disidenței de la lansarea invaziei sale la scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

Kremlinul susține că Rusia trebuie să respecte legile pentru a se proteja împotriva activităților amenințătoare și subversive, despre care spune frecvent că sunt orchestrate de Occident. Acesta nu comentează cazuri individuale, spunând că acestea sunt o problemă pentru instanțe și serviciul penitenciar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel