Petrișor Peiu, previziuni sumbre: Românul cu credite va face foamea. Este o dramă
Petrișor Peiu, doctor al Universității Politehnica din București (1996), fost consilier al premierului Radu Vasile și al premierului Adrian Nastase, a vorbit despre creditele bancare, în situația în care inflația nu pare să se domomlească în România.
"Atenţie! Nu cred că nu se vor termina foarte curând consecinţele războiului din Ucraina, chiar dacă acolo va interveni un fel de stagnare a operaţiunilor militare, sancţiunile vor rămâne şi aduc după ele creşterea inflaţiei. Noi suntem în continuare pe o tendinţă de creștere a inflaţiei. Toate modelările matematice ne arată că nu s-a încheiat cu scumpirile. Nu s-a încheiat nici cu creşterea costului banilor", a spus Petrișor Peiu, la DCNews TV.
"Costul creditelor se va scumpi"
"Problema e că noi avem nişte particularităţi din această dinamică foarte mare a preţurilor care nu poate fi justificată. Revenind la credite, avem inflaţie mare. Inflaţia asta mare se domoleşte, în primul rând, prin faptul că vine BNR, domnul Isărescu, şi creşte dobânda pe care BNR o oferă băncilor să îşi ducă banii acolo. Chiar dacă vine, după aia, domnul Vasilescu şi ne spune că se face cu paşi mici, că politica BNR este prudentă... dar se întâmplă. Crescând dobânda, şi băncile trebuie să ştie că se pot duce la stat să plaseze acei bani în condiţii de siguranţă maximă. Ştiu că pot să se ducă să cumpere obligaţiuni de stat cu 8% - 9% dobândă pe an şi atunci vor fi mai puţin atente să dea banii în condiţii prea bune către consumatorii români. Costul creditelor se va scumpi", a mai spus Peiu.
"Românul cu credite va face foamea"
"În mediul bancar nu este panică, pentru că băncile au această oportunitate să cumpere obligaţiuni de stat, au unde să îşi pună banii. Românul cu credite va face foamea aşa cum e obişnuit. Problema este ce fac firmele, că nu pot să facă foamea. Asta este problemă mare. Ce vor face firmele? Problema scumpirii banilor este o dramă pentru unele familii, dar sunt puţini care au credite în România. Însă va fi o dramă naţională pentru economie, pentru că acele companii sunt pe o piaţă concurenţială, europeană şi, dacă la mine în ţară costul este mult mai mare decât în Polonia, eu nu mai pot să vând nici în propria piaţa", a spus Petrișor Peiu.
Ce ascund modificările la Codul Fiscal
Petrişor Peiu a explicat cât ar trebui să plătească Guvernul pentru compensarea facturilor la energie, dar şi cât ar avea de câştigat dacă ar face plăţile către furnizori. Acesta spune, însă, că doar 20% dintre sumele cerute de furnizori au fost plătite până acum.
"La ce ne aşteptăm? În primul rând, ce e cu compensarea facturilor la energie? Aflăm că e nevoie de 40 miliarde de lei, adică 8 miliarde euro, bani pe care Guvernul României nu îi are. Furnizorii ameninţă cu oprirea curentului electric", a început analistul politic Bogdan Chirieac.
"Furnizorii au o situaţie complicată. Trebuie să spunem, în primul rând, o chestiune cu mare părere de rău. Guvernul, coaliţia aflată la guvernare, nu prea este sensibilă la ideea de coeziune socială. Dacă i-ar interesa coeziunea socială, ar veni în faţa populaţiei şi ar spune "iată cât ne costă această compensare. Sigur că nimeni nu poate să spună cât va costa această compensare la nivelul întregului an, pentru că nimeni nu ştie care este preţul în septembrie, octombrie, noiembrie la energie electrică şi gaze naturale. Putem vedea o tendinţă pe august, atât.
Dar poate Guvernul să vină şi să spună cu onestitate cât a costat asigurarea acestei plafonări şi a compensării până astăzi, în primele 7 luni. Din păcate, aceste date nu sunt disponibile. Şi atunci, cumva pe surse, a apărut ideea că ANRE-ul, care este arbitrul pieţei de energie şi gaze naturale, a avizat dosare, cereri depuse de furnizori, în valoare de o sumă care s-ar duce la finalul anului spre 40 miliarde lei, sumă pe care Guvernul nu o are. După o săptămână, a apărut pe surse o informaţie cum că suma ar fi de fapt de vreo 20 miliarde lei. Realist vorbind, vă spun, până la urmă nu ştim cât va fi. Acele preţuri, din septembrie, octombrie, noiembrie, depind şi de ce se întâmplă în Ucraina, dacă mai apare vreun focar prin Marea Chinei de Est". Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News