Data publicării:

Petrescu (MCSI): Am înaintat o alertă celor responsabili cu o zi înainte de atacurile efective asupra spitalelor

Autor: DCNews Team | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Informaţiile din piaţă creionau un scenariu privind înteţirea atacurilor cibernetice pe anumite sectoare şi, din acest motiv, am înaintat o alertă celor responsabili cu o zi înainte de incidentele care au vizat instituţiile din domeniul sănătăţii, a declarat, vineri, la Palatul Parlamentului, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu.

Ministrul român de resort participă la 'Romania Blockchain Summit', eveniment organizat în perioada 20 - 21 iunie la Bucureşti. 'Au fost afectate o serie de sectoare de activitate, în acest caz din zona sănătăţii. Noi am înaintat o alertă celor responsabili din acest sector cu o zi înainte de atacurile efective sau cel puţin de la momentul la care acestea au produs efecte. Asta ne arată, încă o dată, ce importantă este componenta de alertare în zona securităţii cibernetice şi ce importantă este securitatea cibernetică. De aceea, nu trebuie să existe şef de instituţie, conducător de companie de stat sau privată, şef de divizie, director de IT care să nu aibă în centrul preocupărilor politicile de securitate cibernetică', a spus şeful MCSI. El a afirmat că nu întâmplător a fost lansat numărul unic de apel 1911, unde orice persoană, instituţie, IMM, firmă, companie, poate suna în cazul în care constată că este victima sau este subiectul unor incidente de securitate cibernetică.

'Dincolo de asistenţa primară pe care o oferă specialiştii în funcţie de tipul de atac cibernetic noi putem concentra toată această informaţie care este materie primă pentru construirea de strategii care să fie transferate în zona de măsuri de securitate cibernetică. De aceea am şi reuşit să dăm alerte în timp util, spunem noi, fiindcă informaţiile din piaţă deja creionau un scenariu unde atacuri pe anumite sectoare păreau să se înteţească. Greul niciodată nu trece şi întotdeauna trebuie să stăm vigilenţi. Toate ţările sunt potenţial subiect şi ţinte de atacuri cibernetice', a susţinut Petrescu. Miercuri, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) anunţa pe pagina sa de Internet, că un nou val de aplicaţii maliţioase de tip ransomware afectează din ce în ce mai multe instituţii din domeniul sănătăţii care activează în România.

'Din notificările primite în ultima perioadă, CERT-RO a identificat o creştere semnificativă a atacurilor cu aplicaţii maliţioase de tip ransomware la nivel naţional în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii şi-au îndreptat atenţia în special către instituţii din domeniul sănătăţii, numărul entităţilor afectate fiind în creştere', se menţiona în informare. La o zi distanţă, Cătălin Aramă, directorul general al CERT-RO declara, într-o conferinţă de presă, că o echipă de specialişti se află în contact direct cu cei care au solicitat sprijinul pentru a analiza datele sistemelor compromise.

Totodată, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat joi că sistemul informatic al Spitalului 'Victor Babeş' este afectat de un atac cibernetic, adăugând că sunt informaţii în acest moment că există astfel de atacuri asupra a cinci unităţi medicale din Bucureşti. La rândul lor, reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii (SRI) au precizat că cele patru unităţi medicale afectate de ransomware-ul BadRabbit sunt: Victor Babeş din Capitală, precum şi din Huşi, Dorohoi şi Alba. Iniţial, fusese anunţată ca fiind ţintă a unui atac cibernetic şi Spitalul din Cărbuneşti, dar SRI a revenit asupra informaţiei.

CERT-RO atrage atenţia atât utilizatorilor, cât şi personalului care se ocupă de serviciile IT asupra următoarelor măsuri imediate ce pot fi luate pentru a preveni infectarea cu aceste tipuri de aplicaţii maliţioase: să nu deschidă fişierele primite prin e-mail decât în situaţia în care se cunoaşte expeditorul iar în cazul unei suspiciuni să se adreseze personalului de specialitate; să evite accesarea 'ofertelor' irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care sunt primite (e-mail, whatsapp, messenger, Facebook etc.); să fie asigurat un backup al fişierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la reţea; dispozitivele utilizate să fie updatate şi să aibă instalate soluţii de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.); să apeleze numărul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente. Începând din data de 2 mai 2019, persoanele fizice, juridice şi instituţiile publice din România pot raporta, la numărul unic 1911, incidentele de securitate cibernetică pe care le-au constatat, costul proiectului fiind de un milion de euro. Numărul poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie, şi este disponibil non-stop.

La ora actuală, în activitatea noului Call Center sunt implicate 10 persoane. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), în parteneriat cu reprezentanţi ai industriei blockchain din România şi cu participarea Observatorului şi Forumului UE privind tehnologia blockchain, organizează vineri şi sâmbătă, la Palatul Parlamentului, evenimentul Romania Blockchain Summit. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel