Petre Daea, la DNA - Galerie foto
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Petre Daea, ministrul Agriculturii, a ajuns la DNA, în această dimineață. 

UPDATE: După aproximativ o oră de audieri, Petre Daea a părăsit sediul DNA. 

Petre Daea, ministrul în funcție al Agriculturii, a ajuns la DNA, unde a fost chemat în calitate de martor, după cum au arătat sursele media. Ministrul a refuzat vehement să vorbească despre această chemare la DNA. Petre Daea este chemat de procurorii anticorupție în dosarul fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, acuzat că ar fi intervenit pentru angajarea unor persoane în minister. Printre persoanele ”susținute” spre angajare, ar fi fost și una venită din partea lui ”Petrică”. Se pare că de la coincidența de nume, Petre Daea a ajuns astăzi la DNA, dar și prin prisma apropierii de Adrian Chesnoiu, al cărui sfătuitor din umbră ar fi fost. 

”Eu sunt ministrul Agriculturii, dacă sunt ministrul Agriculturii, am o răspundere statală de care trebuie să mă achit așa cum este firesc. Orice altă întrebare nu are răspuns de la ministrul Agriculturii, Petre Daea. Ne pierdem timpul. Stau la dispoziție pentru orice întrebare din domeniul agriculturii.” a spus, la Digi24, Petre Daea, întrebat despre audierea de astăzi. 

Acuzațiile DNA la adresa lui Adrian Chesnoiu

Într-un prim comunicat de presă, procurorii DNA anunțau acuzațiile la adresa lui Adrian Chesnoiu: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni). 

Acuzațiile, în fapt, ale procurorilor anticorupție: 

”În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.

De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de șase volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.”

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane a transmis, ulterior, DNA. 

În trecut, și Petre Daea a fost acuzat că și-a angajat fiica într-o instituție direct subordonată. El ocupa funcția de ministru al Agriculturii atunci. Petre Daea a recunoscut și a justificat că o ajută pe aceasta ”să își facă un rost în viață”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel