Peste 60.000 de români ar putea suferi de cardiomiopatie. Prof. dr. Ruxandra Jurcuț: Acelea sunt formele cele mai severe, cu riscuri foarte mari
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @tashasinchuk
FOTO: Freepik @tashasinchuk
Prof. dr. Ruxandra Jurcuț, medic primar cardiolog, a vorbit despre cele mai severe cazuri de cardiomiopatii, cu riscuri foarte mari pentru pacienți.

Prof. dr. Ruxandra Jurcuț, medic primar cardiolog, a vorbit, în cadrul conferinței ”Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”, organizate de DCMedia Group, despre gradul de cardiomiopatii în rândul populației, dar și cae sunt cele mai severe dintre acestea.

”O bună parte dintre cardiomiopatii sunt genetice și ca urmare nu ne aplecăm doar asupra pacientului, ci asupra familiei. De asemenea, o particularitate esențială este vârsta tânără la care diagnosticăm aceste cardiomiopatii, în foarte multe cazuri, uneori chiar la vârstă pediatrică și acelea sunt formele cele mai severe, cu riscuri foarte mari, ceea ce, bineînțeles, are foarte multe implicații sociale, psihologice, la nivel de încadrare în societate, în muncă și de formare de familii”, a declarat prof. dr. Ruxandra Jurcuț, medic primar cardiolog, în cadrul conferinței ”Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”, eveniment organizat de DC Media Grup, sub egida Societății Române de Cardiologie și Fundației Române a Inimii.

Jurcuț, despre una dintre preocupările SRC: Educația medicilor pentru a putea diagnostica precoce și la timp aceste boli 

”Sunt foarte multe elemente care trebuie luate în calcul când discutăm despre cardiomiopatii. Avem cadrul de a discuta, avem, din fericire, o veche preocupare a Societății Române de Cardiologie (SRC) pentru acest subiect, SRC nu numai că îl discută în cadrul congreselor și cursurilor sale, asigurând astfel educația medicilor pentru a putea diagnostica precoce și la timp aceste boli, iar acesta este  unul dintre lucrurile cele mai importante.

În plus a dezvoltat, de aproape 10 ani, registre dedicate cardiomiopatiilor și acesta este un lucru foarte valoros”, a mai spus medicul cardiolog.

Prof. dr. Ruxandra Jurcuț. FOTO: DC NEWS/Crișan Andreescu

Totodată, a mai punctat dr. Jurcuț, ”ceea ce au pacienții nevoie este accesul la îngrijiri bune”, subliniind că la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu ”avem primul și, încă, singurul centru de expertiză din România pentru boli cardiovasculare genetice rare, parte a rețelei europene, dedicate acestor boli, și îngrijim acolo peste 1.000 de pacienți cu boli genetice, dar țineți cont că dacă vorbim de 1 din 330 înseamnă că România ar avea peste 60.000 de potențiali pacienți cu cardiomiopatii și deci este nevoie de o rețea pentru a asigura acces geografic facil acestor pacienți. (...)

Acces înseamnă acces la investigații. Accesul la RMN a crescut foarte mult în ultimii ani inclusiv prin disponibilitate în spitalele publice, dar gradul de rambursare în zone private, unde există o acoperire a acestei investigații, pentru ca pacienții să aibă acces independent de veniturile lor, dacă sunt asigurați, ar trebui să fie lărgit”, a mai spus medicul cardiolog.

Citește și: Moartea subită la tinerii sportivi. Prin ce teste trebuie să treacă un copil care se apucă de sport de performanță. Dr. Tatu-Chițoiu: Am observat cu ochii mei că nu se întâmplă

Mai multe în video:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel