Peste 52 de grade în Pakistan. Temperaturile extreme țin oamenii în casă și afectează afacerile - FOTO
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Pakistanul se confruntă cu temperaturi extreme.

Temperaturile au depășit 52 de grade Celsius în provincia sudică pakistaneză Sindh, cea mai ridicată temperatură din această vară și aproape de recordul țării, pe fondul unui val de căldură în curs de desfășurare, a anunțat luni biroul de meteorologie.

Temperaturile extreme din Asia din ultima lună s-au agravat cel mai probabil ca urmare a schimbărilor climatice provocate de omenire, a declarat o echipă internațională de oameni de știință.

În Mohenjo Daro, un oraș din Sindh, temperaturile au urcat până la 52,2 C în ultimele 24 de ore, a declarat pentru Reuters un oficial de rang înalt al Departamentului de Meteorologie din Pakistan, Shahid Abbas.

Această valoare este cea mai ridicată din vara de până acum și s-a apropiat de maximele record ale orașului și ale țării, de 53,5 C și, respectiv, 54 C.

Foto: Agerpres

Mohenjo Daro este un oraș mic care se confruntă cu veri extrem de calde și ierni blânde, precum și cu precipitații scăzute, dar piețele limitate sunt de obicei pline de clienți.

Însă, odată cu actualul val de căldură, magazinele nu văd aproape deloc clienți.

„Clienții nu vin la restaurant din cauza căldurii extreme. Stau degeaba la restaurant cu aceste mese și scaune și fără niciun client. Fac băie de mai multe ori pe zi, ceea ce mă ușurează puțin. De asemenea, nu există energie electrică. Căldura ne-a făcut să ne simțim foarte neliniștiți”, a declarat Wajid Ali, 32 de ani, care deține o tarabă de ceai în oraș.

Afaceri afectate

Lângă magazinul lui Ali se află un atelier de reparații electronice condus de Abdul Khaliq, în vârstă de 30 de ani, care stătea la lucru cu oblonul magazinului pe jumătate coborât pentru a-l proteja de soare. Khaliq s-a plâns, de asemenea, de faptul că temperatura ridicată afectează afacerile.

Medicul local Mushtaq Ahmed a adăugat că localnicii s-au obișnuit să trăiască în condiții meteo extreme și preferă să stea în casă sau lângă apă.

„Pakistanul este a cincea cea mai vulnerabilă țară la impactul schimbărilor climatice. Am fost martorii unor ploi peste normal, inundații", a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, Rubina Khursheed Alam, coordonatorul pentru climă al prim-ministrului, adăugând că guvernul desfășoară campanii de conștientizare din cauza valurilor de căldură.

Foto: Agerpres

Cea mai mare temperatură înregistrată în Pakistan a fost în 2017, când temperaturile au ajuns la 54 C în orașul Turbat, situat în provincia sud-vestică Balochistan. Aceasta a fost a doua cea mai ridicată temperatură din Asia și a patra cea mai ridicată din lume, a declarat Sardar Sarfaraz, meteorolog-șef la Departamentul de Meteorologie din Pakistan, conform CNN.

Valul de căldură se va atenua în Mohenjo Daro și în zonele învecinate, dar se așteaptă ca o altă caniculă să lovească alte zone din Sindh, inclusiv în Karachi - cel mai mare oraș din Pakistan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel