Peste 5.000 de site-uri de phishing cu oferte false de plată: Nu transmiteţi niciodată aceste date!
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Peste 5.000 de site-uri de phishing cu oferte false de plată: Nu transmiteţi niciodată aceste date!
Peste 5.000 de site-uri de phishing cu oferte false de plată: Nu transmiteţi niciodată aceste date!
Specialiştii de la Kaspersky au identificat peste 5.000 de site-uri de phishing concepute pentru a fura datele de identificare ale utilizatorilor, prin oferte false de plată sau teste COVID-19 la preţ redus. 

'În majoritatea schemelor de fraudă pe tema pandemiei, infractorii cibernetici urmăresc să obţină date despre utilizatori. Phishing-ul este adesea utilizat în acest scop: accesezi un link dintr-un anunţ sau e-mail şi ajungi pe o pagină unde ţi se cere să introduci informaţii personale şi detalii ale cardului bancar. Odată ce au aceste informaţii, atacatorii le pot folosi pentru a fura bani din conturile unei ţinte.'

Mesaje suspecte legate de pandemie 

'Dacă vedeţi un mesaj suspect legat de pandemie, vă recomandăm să verificaţi întotdeauna dacă informaţiile provin dintr-o sursă oficială şi să nu transmiteţi niciodată datele dumneavoastră personale site-urilor suspecte', atenţionează Alexey Marchenko, Head of Content Filtering Methods Research la Kaspersky.

Experţii în securitate cibernetică au analizat e-mail-urile spam şi paginile de phishing concepute pentru a fura datele de identificare ale utilizatorilor, pentru a înţelege mai bine modul iî care atacatorii cibernetici exploatează provocarea epidemiologică din prezent.

Cele mai frecvente scheme utilizate de către infractorii cibernetici

Rezultatele analizei au scos la iveală că diversele oferte false de plată şi testele COVID-19 la preţ redus se află printre cele mai frecvente scheme utilizate de către infractorii cibernetici. Mai mult, anunţurile de phishing legate de coduri QR false şi certificatele de vaccinare necesare pentru acces la restaurante şi evenimente publice au devenit la fel de populare.

În iunie 2021, cercetătorii Kaspersky au observat o uşoară scădere a acestui tip de înşelăciune, însă produsele antivirus au detectat şi au blocat cu 14% mai multe site-uri web de phishing legate de pandemie decât în luna mai.

De asemenea, în perioada martie 2020 - iulie 2021, compania globală de securitate cibernetică a reuşit să stopeze peste un milion de încercări ale utilizatorilor de a vizita aceste site-uri. 

CITEȘTE ȘI; Phishing pe Internet. Cum era să fie păcălit un ieșean: Trăiască furtul elegant, al celor cu cravată / FOTO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel