Peste 11.000 de hectare de pădure fără pază autorizată la nivelul judeţului Vrancea
O suprafaţă de peste 11.000 de hectare de pădure, majoritatea aflată în proprietatea privată a unor persoane fizice, nu are asigurată paza cu o structură silvică autorizată, fiind în permanenţă supusă sustragerilor de material lemnos, potrivit reprezentanţilor Gărzii Forestiere Focşani.
"La această dată, un procent de 6% din suprafaţa de pădure din Vrancea, adică 11.484 hectare, în principal proprietate privată a persoanelor fizice, nu au pază asigurată cu structură silvică autorizată. Din cauza faptului că reconstituire a dreptului de proprietate asupra fondului forestier, în baza legilor fondului funciar, s-a făcut fără a fi reglementată şi obligativitatea asigurării serviciilor silvice pentru acestea, s-a ajuns în această situaţie, adică la peste 11.000 de hectare de fond forestier fără pază asigurată, fiind în permanenţă supusă sustragerilor de material lemnos", a declarat, miercuri, Toma Cristea, consilier în cadrul Gărzii Forestiere Focşani.
Potrivit unui raport al Gărzii Forestiere Focşani, prezentat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, printre motivele pentru care aceste suprafeţe de pădure au rămas fără pază autorizată se numără faptul că proprietarii nu cunosc obligaţiile legale care le revin în această în calitate, nu cunosc amplasamentul proprietăţii lor, nu s-au făcut dezbaterile succesorale, iar moştenitorii nu pot fi contactaţi. De asemenea, un alt motiv îl constituie şi faptul că unele tarife practicate de către structurile silvice pentru asigurarea serviciilor de pază sunt prea mari în raport cu posibilităţile financiare ale micilor proprietari.
În cursul anului 2018 şi în primele şapte luni ale anului 2019, Garda Forestieră Focşani a preluat în administrare pe teritoriul judeţului Vrancea peste 3.000 de hectare de pădure, prin acte de constatare în baza Legii 280/2018.
"În privinţa tăierilor ilegale de arbori şi sustragerilor de material lemnos pe raza judeţului Vrancea, zonele cele mai vulnerabile sunt pe raza administrativ-teritorială a comunelor Câmpuri, Mera, Rugineşti, Tâmboieşti, Slobozia Bradului, Vârteşcoiu şi Broşteni. Principalele cauze pentru această situaţie o reprezintă faptul că lemnul constituie o sursă de venit pentru unii cetăţeni din zonă, comercializarea lui fiind o îndeletnicire perpetuă în timp, lipsa simţului proprietăţii motivată de faptul că suprafeţele de pădure au fost înstrăinate, în cele mai multe cazuri, imediat după punerea în posesie, lipsa de receptivitate a populaţiei la implementarea Regimului Silvic, dorinţa de înavuţire imediată unor persoane fizice care au cumpărat păduri de la alte persoane şi pe care le exploatează în mod ilegal", reiese din raportul Gărzii Forestiere Focşani.
În urma efectuării controalelor de fond şi evaluării pagubelor de către ocoalele silvice, Garda Forestieră a constatat pe raza judeţului Vrancea un volum al arborilor tăiaţi ilegal şi furaţi de 5.016 metri cubi, cu un prejudiciu estimat la 2.075.313 lei.
Suprafaţa fondului forestier în Vrancea este de 182.567 hectare, reprezentând 40% din suprafaţa totală a judeţului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News