Data publicării:

Persoanele trecute prin boală și vaccinate mai fac doza 3? Răspunsul lui Gheorghiță

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Persoanele trecute prin boală și vaccinate mai fac doza 3? Răspunsul lui Gheorghiță / Foto: Pixabay
Persoanele trecute prin boală și vaccinate mai fac doza 3? Răspunsul lui Gheorghiță / Foto: Pixabay

Valeriu Gheorghiță a explicată dacă persoanele trecute prin boală și vaccinate cum ambele doze mai trebuie să facă și doza 3.

Persoanele trecute prin COVID și vaccinate cu schema completă pot amâna a treia doză de vaccin, ceea ce nu înseamnă că, la un moment dat, nu vor avea nevoie de ea, susține medicul Valeriu Gheorghiță. Acesta a explicat că cei care au trecut prin COVID și sunt vaccinați cu schema completă nu au contraindicație de face și doza 3. Totuși, acesta a precizat că potrivit studiilor, într-adevăr, aceste categorii de persoane au un răspuns imun mult mai ridicat care se menține pe o perioadă mai îndelungată.

„Întrebarea pe care o punem este câte beneficii vom avea dacă facem sau nu această doză după minim 6 luni. Datele ne arată că într-adevăr persoanele trecute prin boală și care au și o schemă completă de vaccinare cu două doze au un răspuns imun mult mai ridicat și care se menține pe o perioadă mult mai lungă. În cazul acestor persoane se poate amâna decizia de a-și face această doză de rapel. Asta nu înseamnă că nu vor avea nevoie la un moment dat, pentru că nu știm care este valoarea-prag a anticorpilor la care să fim convinși că omul nu mai are protecție”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță într-o conferință de presă.

Însă, dacă aceste persoane vor să se vaccineze și a treia oară, o pot face oricând își doresc acest lucru, fără a exista careva riscuri cauzate de faptul că au trecut prin boală în ultimele 6 luni.

Persoanele care vor 4 doze de vaccin anti-COVID

Există o recomandare a Agenției Europene a Medicamentului care vizează persoanele cu imunitate redusă, precum cele aflate după un transplant, pacienți oncologici în tratament sau în stadii avansate. În această situație, datele arată că după primele două doze de vaccin procentul celor care dezvoltă anticorpi în valoare protectoare este la circa 40%, mult sub valoarea regăsită la restul populației care se vaccinează cu două doze. Adăugarea unei doze suplimentare, doza 3, la primele două doze inițiale, duce la creșterea răspunsului imun cu un procent între 35 - 50% la cei care nu au răspuns la primele două doze.

Astfel încât la aceste persoane schema inițială de vaccinare va avea trei doze (doza a treia la o lună după doza a doua) și este foarte probabil să aibă nevoie de un rapel. În această situație este vorba de o schemă 3+1. Pentru aceste categorii este nevoie de recomandarea medicului specialist, a medicului curant care supraveghează și îngrijește boala. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel