Persoanele care s-au vaccinat cu prima doză de la AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără recomandare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Doza 'booster' a vaccinului AstraZeneca generează un nivel mare de anticorpi împotriva Omicron  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Doza 'booster' a vaccinului AstraZeneca generează un nivel mare de anticorpi împotriva Omicron / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a făcut precizări referitoare la persoanele care au făcut prima doză cu serul de la AstraZeneca și vor să facă rapelul cu un ser pe bază de ARN mesager.

Într-o postare pe pagina de Facebook RoVaccinare, Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a venit cu clarificări pentru cei care au făcut prima doză cu vaccinul produs de AstraZeneca, iar acum vor să își facă rapelul cu un ser produs de altă companie:

Se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN mesager, la doza a doua, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/AstraZeneca și care optează pentru schimbarea vaccinului .În acest caz nu este nevoie de recomandare medicală specială.

Reamintim că:

- Vaccinarea persoanelor care au trecut prin infecție cu SARS CoV-2 nu este contraindicată; în aceste situații vaccinarea poate fi inițiată după vindecare.

În conformitate cu RCP-ul fiecărui tip de vaccin, intervalul maxim între doza 1 și doza a-2-a este:

-până la 42 de zile pentru vaccinul Moderna;

-până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer BioNTech;

-până la 12 săptămâni pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca).

În situația depășirii intervalelor menționate, nu se va refuza vaccinarea, aceasta se va face prin prezentare directă într-un centru de vaccinare, fără programare prealabilă.

Dacă o persoană dezvoltă infecție cu SARS CoV-2 după administrarea dozei 1 de vaccin împotriva COVID–19 aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei inițiale de vaccinare cu același produs, adică se va administra doar doza a-2-a.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată inclusiv femeilor gravide, care alăptează, care încearcă să rămână însărcinate acum sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor. Oricare dintre vaccinurile COVID-19 care dețin autorizație de punere pe piață pot fi administrate gravidelor sau femeilor care alăptează.“, se arată într-o postare pe pagina de Facebook RoVaccinare.

Moderna testează două seruri împotriva variantei Omicron

Moderna va testa două vaccinuri candidate care ar putea fi eficiente împotriva Omicron și, astfel, va dezvolta un vaccin de rapel specific pentru această variantă considerată „îngrijorătoare” de către OMS.

Anunțul face parte dintr-o strategie de lucru la doze de rapel specifice pentru noile variante, potrivit Moderna.

„În 2020-2021, acestea au inclus deja doze de rapel pentru variantele Delta și Beta”, a spus compania, precizând că „și-a demonstrat în mod repetat capacitatea de a produce noi seruri la stadiul de studii clinice în 60-90 de zile” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel