Pericolul din mezeluri. Ce se întâmplă în corpul tău dacă le mănânci zilnic
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Pericolul din mezeluri. Ce se întâmplă în corpul tău dacă le mănânci zilnic / Foto: Pixabay, de cocoparisienne
Pericolul din mezeluri. Ce se întâmplă în corpul tău dacă le mănânci zilnic / Foto: Pixabay, de cocoparisienne
Află în articol ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci zilnic mezeluri.

Consumul de mezeluri poate genera decesul, potrivit unui studiu efectuat la nivel european pe un lot de aproape 450.000 de oameni, scrie Realitatea.net. În această categorie intră tot ce înseamnă procesată, adică şuncă, bacon, cârnaţi sau salam.

Cercetarea a fost publicată în BMC Medicine și a fost efectuată pe un lot de 448.568 de subiecţi care au inclus în alimentaţia zilnică mezeluri. Astfel, studiul a arătat că persoanele care au consumat mai mult de 160 de grame pe zi, adică echivalentul a doi cârnaţi şi o felie de bacon, aveau cu 44% mai multe şanse de a muri mai repede decât cei care şi-au limitat consumul la 20 de grame.

Totuși, cercetătorii susțin că asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm complet la consumul de mezeluri, ci să conştientizăm riscul la care ne expunem în momentul în care le includem în alimentaţia zilnică.

Legătura dintre mezeluri și anumite tipuri de cancer

Organizația Mondială a Sănătății consideră carnea procesată a fi „orice tip de carne care a fost tratată, fermentată, afumată sau supusă altor procese pentru a-i îmbunătăți aroma și conservarea'.

Prelucrarea cărnii prin adăugarea de condimente și fum poate provoca formarea de compuși chimici cancerigeni, incluzând compuși N-nitroză (NOC), hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) și amine aromatice heterociclice (HAA), scrie Viva.ro.

Un document publicat în 2017 de World Cancer Research Fund privind riscul de cancer colorectal a estimat că un consum ridicat de carne roșie procesată (50 de grame pe zi) crește riscul de apariție a acest neoplasm cu 16%.

Cum alegi mezelurile la magazin

Aspectul nu reprezintă un criteriu foarte exact, pentru că majoritatea mezelurilor conțin arome, E-uri, apa și coloranți, astfel încât aspectul acestora induce percepția prospețimii. În aceste condiții, trebuie să luam produsele și să le observam cu atenție.

Dacă produsul este lipicios, nu este recomandat în niciun caz pentru consum. Putem să mirosim mezelurile și astfel ne dăm seama dacă sunt proaspete. Un miros înțepător, nespecific sau ciudat ar trebuie să reprezinte un semn de alarmă pentru oricine, scrie Opiniatimișoarei.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel