Pericolul ascuns în energizante. Mihaela Bilic: Pot modifica structuri ale inimii, cu dereglări grave ale ritmului cardiac
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre pericolul ascuns din energizante.

Deja mai mulți adolescenți din țara noastră au murit după ce au consumat energizante, iar medicii avertizează că aceste băuturi pot fi foarte periculoase pentru sănătate, mai ales în cazul copiilor. Nutriționistul Mihaela Bilic avertizează că atunci când vorbim despre energizante apare riscul de supraconsum, iar acesta pot afecta grav inima.

"Fără energizante în copilărie și adolescență, ne spun și medicii și ne va spune în curând și legea. Asta pentru că există riscul de supraconsum. La vârste mici, băuturile energizante în exces pot modifica structuri ale inimii, cu dereglări grave ale ritmului cardiac", a declarat Mihaela Bilic în cadrul emisiunii "Doctor de bine" de la Pro Tv.

Medic: Vin și cu un revers al medaliei la un moment dat

Avertismentul medicilor vine în contextul în care și Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară atenționează că 68% dintre adolescenții europeni consumă, în mod regulat, energizante, fiind un fenomen periculos. De ce sunt atât de nocive energizantele? Ei bine, pentru că o doză de 250 de mililitri conţine, în medie, 80 de miligrame de cafeină. În comparaţie, un espresso are între 40 şi 75 de miligrame de cafeină. Pe lângă aceasta, un energizant conține și taurină produsă sintetic, iar unele băuturi pot avea și extract de guarana și ginseng. Toate forțează temporar corpul să reziste mai mult fără somn, iar plusul de energie pe care ni-l oferă vine și cu o mulțime de efecte secundare.

"Îți cresc metabolismul bazal și atunci aceste energizante vin și cu un revers al medaliei la un moment dat, pentru că ai un puls mai accelerat, ești mai agitat, poți avea transpirații când ești într-o încăpere friguroasă pentru ceilalți. Apare scăderea capacității de concentrare și, după ce ai folosit aceste energizante o perioadă de timp, treci pe roșu - nu mai ești atent", a explicat Ciprian Constantin, medic specialist Diabet, Nutriție şi Boli Metabolice.

Și asta nu este tot. Dependența de energizante se instalează în doar câteva săptămâni. De multe ori tinerii îl amestecă cu alcool, iar ambele au efect psihoactiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel