Data publicării:

Pentru ce greșeală riscă șoferii pedepse cu închisoarea de până la 7 ani

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Schimbări în Codul Rutier!

Această greşeală îi poate băga pe conducătorii auto după gratii! Este vorba despre degradarea, distrugerea sau amplasarea unor obstacole pe calea ferată ce pot pune în pericol siguranța traficului feroviar şi care constituie infracțiune, infracţiune sancţionată cu închisoare de până la 7 ani.

În plus, șoferii care semnalează în mod fals obstrucționarea căii ferate din diferite motive, ducând astfel în eroare personalul responsabil cu circulaţia mijloacelor de transport riscă o pedeapsă cu închisoarea între 2 -7 ani, potrivit lege5.ro.

”Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a liniei de cale ferată, a materialului rulant, a instalaţiilor de cale ferată ori a celor de comunicaţii feroviare, precum şi a oricăror altor bunuri sau dotări aferente infrastructurii feroviare ori aşezarea de obstacole pe linia ferată, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranţa mijloacelor de transport, manevră sau intervenţie pe calea ferată, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează săvârşirea de acte de semnalizare falsă sau săvârşirea oricăror acte care pot induce în eroare personalul care asigură circulaţia mijloacelor de transport, manevră sau intervenţie pe calea ferată în timpul executării serviciului, dacă prin aceste fapte se creează un pericol de accident de cale ferată”, prevede Codul Penal, conform sursei citate.

Alte modificări la Codul Rutier

Mai nou, conducătorii auto vor fi obligați să circule pe toate drumurile, pe timp de zi, cu luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă. Şoferii sunt obligați să folosească faza scurtă pe tot parcursul traseului pe care îl fac cu o mașină, indiferent de drum. 

Modificarea a fost adoptată în urmă cu o lună, pe 13 iunie şi a fost publicată în Monitorul Oficial. ”În circulaţia pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă.” Dacă nu este respectată această obligație, șoferii riscă amendă și două puncte de penalizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel