Data publicării:
Pe Piedone (ANPC) l-a luat valul? Spitalele nu sunt operatori economici, dar le-a ”călcat” în plină alertă epidemiologică: ”Nu intrăm aşa, cum vrem noi, în bocancii de stradă”

Bucătăriile din spitale nu intră sub supravegherea ANPC. Cu toate acestea, în avalanșa de controale, inspectorii, în frunte cu noul lor președinte, Cristian Popescu Piedone, au intrat buluc în spitale, în cantinele unde se pregătesc mesele pentru bolnavi.
Cristian Popescu Piedone, președintele ANPC, a făcut controale în cantinele spitalelor. Prin acestea, se pare că și-ar fi depășit atribuțiile. O spune chiar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care i-a precizat acestuia: ”Ministerul Sănătăţii apreciază preocuparea ANPC privind furnizarea serviciilor în spitale, însă, acţiunile de control NU se pot desfăşura în afara cadrului legal. Ministerul Sănătăţii este autoritatea abilitată de legea 95/2006 prin Inspecţia Sanitară de Stat, să efectueze controlul oficial în domeniul sănătăţii publice. Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 97/2001, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ANPC pot efectua controale în domeniul alimentului NUMAI dacă se emite un cadru legal comun, respectiv, la nivel de ordin între instituţiile menţionate implicate în controlul alimentului”.
Prin urmare, ANPC putea efectua controale în cantinele spitalelor numai printr-o echipă mixtă. Deși Cristian Popescu Piedone, președintele ANPC, și-a scos pălăria când a ieșit din Spitalul Universitar de Urgență, unde totul a fost găsit în norme perfecte, inclusiv managerul acestuia, medicul, Cătălin Cîrstoiu, subliniază că ANPC verifică operatorii economici, nu spitalele, menționând că suntem în alertă epidemiologică, iar reprezentanții ANPC trebuie să respecte restricțiile: ”Nu intrăm aşa, cum vrem noi, în bocancii de stradă” a spus el, conform Digi24, adăugând: ”Nu aşa vom face lucrurile să evolueze, nu trebuie să ne întoarcem la metehne vechi”.
În urma controalelor ANPC, toate amenzile dispuse vor fi contestate pe motiv de legalitate a controalelor.
ANPC consideră însă că nu și-a depășit atribuțiile prin controalele în spitale.
”Conform dispozițiilor Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, mai exact Art. 1, statul, prin mijloacele prevăzute de lege, are obligația de a proteja cetățenii în calitatea lor de consumatori. Astfel, este asigurat accesul neîngrădit la produse și servicii, informarea completă despre caracteristicile esențiale ale acestora și apărarea drepturilor și intereselor consumatorilor, inclusiv în fața unor practici incorecte. De asemenea, prevederile acestui act normativ se aplică tuturor tipurilor de comercializare a produselor (noi, folosite sau recondiționate) și a serviciilor destinate consumatorilor”, continuând: ”Articolul 2, punctul 2 din aceeași ordonanță definește ‘consumatorul’ ca orice persoană fizică sau grup de persoane fizice care acționează în afacerea lor comercială, industrială, de producție, artizanală ori liberală și specifică faptul că `unitățile spitalicești’ nu sunt exceptate de la aplicarea acestui cadru”.
Precizăm că, în urma parcurgerii articolului indicat în comunicatul mai sus citat, nu regăsim specificarea cu referire la unitățile spitalicești invocată.
Pentru o bună informare, redăm Articolul 2, punctul 2 din OUG 21/1992, chiar de pe site-ul ANPC:
”2. consumator - orice persoană fizică sau grup de persoane fizice constituite în asociaţii, care acţionează în scopuri din afara activităţii sale comerciale, industriale sau de producţie, artizanale ori liberale”.
Ordonanța, la punctul 2 al articolului 2 a fost modificată în 2007, dar nu prevede, nici în această formulă, unitățile spitalicești: ”consumator - orice persoană fizică sau grup de persoane fizice constituite în asociații, care, în practicile comerciale ce fac obiectul prezentei legi, acționează în scopuri din afara activității sale comerciale, industriale sau de producție, artizanale ori liberale”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News