Data publicării:
Pe ce se duc cei mai mulți bani ai românilor, de Crăciun. Suma medie cheltuită pentru Sărbători, mai mare față de anul trecut
Românii se pregătesc de primul Crăciun fără restricţiile impuse de pandemie. Entuziasmul unor sărbători fără un număr limitat de invitaţi la masa de Crăciun este umbrit de costul mai ridicat al produselor alimentare, dar şi al utilităţilor, care afectează bugetul alocat acestei perioade.
Românii se pregătesc pentru mese de sărbători în familie şi îşi doresc să primească de la Moş haine - sunt câteva dintre concluziile celui mai recent studiu despre modul în care oamenii îşi vor încheia anul.
Cinci din 10 români se pregătesc să îşi petreacă sărbătorile acasă, iar nouă din 10 spun că vor fi în familie, scrie Rador. Doar 9% vor alege un sejur, fie în ţară, fie în străinătate. Pentru majoritate oamenilor, cea mai mare parte a bugetului de Crăciun merge către mâncare - aproape jumătate. 34% este alocat cadourilor şi 17% decoraţiunilor.
Suma medie ce va fi cheltuită anul acesta este de 1.350 de lei, cu doar 45 de lei mai mult ca anul trecut, însă, ţinând cont de nivelul actual al inflaţiei de peste 15%, reiese că anul acesta românii vor face practic un Crăciun în stil economic. Banii alocaţi mâncării sunt direct proporţionali cu vârsta, iar cei pentru cadouri invers.
Persoanele de peste 55 de ani vor aloca mai mult de jumătate din bani produselor de pus pe masă şi doar 31% cadourilor. În privinţa cumpărăturilor, comerţul online a pierdut din avântul câştigat în perioada de restricţii. 75% dintre respondenţi declară că vor face cumpărăturile în magazinele fizice.
La întrebările legate de daruri, 40% dintre români au spus că nu contează ce primesc, în scădere faţă de anul trecut, când procentul era de 50%. Hainele sunt cele mai dorite cadouri. Pe locul doi se află parfumurile, urmate de bijuterii.
Datele reies dintr-un studiu publicat astăzi de Reveal Marketing Research, făcut pe un eşantion reprezentativ.
România, cel mai mic salariu mediu din UE
Între timp, România are cel mai mic salariu mediu din Uniunea Europeană.
Este vorba de aproximativ 1.000 de euro lunar. Potrivit datelor publicate de Eurostat, la nivel european, salariul mediu era anul trecut de peste 2.700 de euro lunar. Cele mai mari salarii medii au fost în Luxemburg - 6.000 de euro lunar, Danemarca - peste 5.000 şi Irlanda - peste 4000, scrie Rador.
În perioada iulie-septembrie din acest an, costurile salariale au crescut, în medie, cu 2,8 % în Uniunea Europeană şi cu doar 1,9% în România, în timp ce contribuţiile sociale plătite de angajator s-au majorat cu 5,3% la nivel comunitar, iar în ţara noastră cu 10,9%. Salariul mediu net în România a depăşit 4.000 de lei, în luna octombrie 2022.
Venitul unei gospodării, mai mic
România este și printre puținele țări din UE unde venitul unei gospodării a scăzut în 2021, scrie Agerpres.
Anul trecut, 84% din populaţia UE locuia în gospodării al căror venit net fie a rămas stabil (66,5%), fie a crescut (17,5%) comparativ cu 2020, în timp ce 16% din populaţia UE a raportat o scădere, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Ponderea populaţiei care a declarat o scădere a venitului gospodăriei variază de la 5,4% în România la 27,6% în Cipru, în timp ce ponderea celor care au raportat o creştere a venitului gospodăriei variază de la 4,9% în Italia la 34,8% în Cehia. Ponderea populaţiei care locuia în gospodării cu un venit mai mult sau mai puţin stabil în 2021 comparativ cu 2020 depăşeşte 50% în toate statele membre UE, de la 50,7% în Cipru la 84% în Italia.
În 17 din statele membre UE, ponderea populaţiei care a declarat o creştere a venitului a fost mai ridicată decât ponderea celor care au raportat o scădere. Diferenţa a fost de peste zece puncte procentuale (pp) în opt din ţările membre UE.
În schimb, ponderea populaţiei care a declarat o scădere a venitului a fost mai ridicată decât ponderea celor care au raportat o creştere în nouă state membre UE, diferenţa fiind de sub zece puncte procentuale în opt din aceste ţări membre UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News