Pavel Durov, fondatorul Telegram, dus în fața instanței. Update: A fost plasat sub control judiciar
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik
Pavel Durov, fondatorul aplicației Telegram, a fost eliberat miercuri din custodia poliției franceze și transferat în fața instanței pentru audieri suplimentare, potrivit informațiilor transmise de procurori către CNN.

Update:

Pavel Durov a fost plasat sub control judiciar, după patru zile de investigații, și i se interzice să părăsească teritoriul francez, au declarat miercuri procurorii din Paris, scrie France 24.

Durov a fost arestat sâmbătă în afara Parisului într-o anchetă privind 12 presupuse infracțiuni legate de traficul de droguri, vânzarea de materiale de abuz sexual asupra copiilor și fraudă pe platforma de mesagerie.

Știrea inițială:

Această decizie vine la câteva zile după arestarea sa pe Aeroportul Le Bourget din Paris.

Miliardarul de origine rusă, în vârstă de 39 de ani, a părăsit biroul anti-fraudă de lângă Paris, fiind transportat într-un vehicul al poliției, potrivit unui producător CNN prezent la fața locului.

Parchetul din Paris a confirmat că Durov urmează să fie supus unor "audieri inițiale și este posibil să fie inculpat" de către o instanță din capitală.

Arestarea lui Durov, care a avut loc sâmbătă, a fost emisă pe baza unui mandat legat de lipsa de moderare pe platforma Telegram.

Durov este investigat pentru o serie de infracțiuni grave, inclusiv acuzații că platforma sa ar fi fost complice la activități ilegale precum fraude, trafic de droguri și distribuirea de materiale pornografice cu minori, mai scrie CNN.

***

Măsura arestării fusese prelungită. Reacția Comisiei Europene

Arestarea lui Pavel Durov, fondatorul Telegram, a fost prelungită duminică seară, iar, luni, Comisia Europeană (CE) s-a distanțat și spune că ”este vorba de o anchetă penală care nu are nicio legătură cu legea serviciilor digitale”, cadrul european ce reglementează activitatea marilor platforme, informează EFE, scrie Agerpres.

”Nu avem nimic de spus în această chestiune”, a declarat Thomas Regnier, purtătorul de cuvânt al executivului european pentru piața internă.

Miliardarul rus Pavel Durov a fost arestat pe aeroportul Le Bourget din afara capitalei Paris la scurt timp după ce a aterizat cu un avion privat sâmbătă seara, în contextul în care în Franța au fost deschise mai multe proceduri judiciare în care acesta este acuzat că nu a colaborat pentru a preveni crima organizată pe aplicația sa de mesagerie.

Fondatorul Telegram, cu multiple cetățenii - rusă, franceză, emirateză -, este acuzat că nu a contribuit la oprirea traficului de droguri, a fraudei cu criptomonede sau a apologiei terorismului.

Durov a fost arestat în cadrul unei investigații preliminare a poliției în care se presupune că a permis comiterea unei game largi de infracțiuni pe platforma sa din cauza absenței moderatorilor și a lipsei de cooperare cu poliția, a declarat o sursă din poliția franceză pentru Reuters la sfârșitul săptămânii.

Telegram nu intră sub incidența legislației europene

Purtătorul de cuvânt al CE a declarat pentru EFE că Telegram nu trebuie să respecte cele mai stricte prevederi ale legii serviciilor digitale deoarece a comunicat Bruxelles-ului că aplicația are 41 de milioane de utilizatori lunari, sub pragul de 45 de milioane stabilit de legislația europeană pentru marile platforme de internet.

Cu toate acestea, Telegram trebuie să respecte obligațiile generale pe care legea serviciilor digitale le stabilește pentru orice intermediar pe internet, precum rețelele sociale sau piețele online. Astfel, trebuie să aibă un sistem prin care autoritățile sau utilizatorii să poată notifica existența conținutului ilegal, dar nu trebuie să realizeze un raport anual anterior existenței unei avertizări cu privire la riscurile pe care platformele le pot reprezenta pentru societate și nici să fie supusă unui audit extern din partea unor administrații publice sau a societății civile.

Potrivit Reuters, Durov se afla încă în detenție luni și era audiat de poliție, conform informațiilor apărute în presa franceză. Parisul nu a confirmat oficial arestarea sa.

Aplicația Telegram, cu sediul în Dubai, are aproape un miliard de utilizatori și se bucură de o influență deosebită în Rusia, Ucraina și în fostele republici sovietice.

Durov a părăsit Rusia în 2014, după ce a refuzat să se conformeze cererilor autorităților de a închide comunități ale opoziției politice pe platforma de socializare VKontakte, Facebook-ul rusesc, pe care a fondat-o și pe care a vândut-o de atunci.

Citește mai multe aici: https://www.dcnews.ro/comisia-europeana-se-distanteaza-de-arestarea-lui-durov-fondatorul-telegram-nu-are-nicio-legatura-cu-legea-serviciilor-digitale_969634.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel