Patronatul PRIMER, solicitare imediată către Iohannis privind fabricile de medicamente din ţară
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) solicită preşedintelui Klaus Iohannis, Parlamentului, Guvernului şi celorlalte instituţii ale statului să declare 'imediat' fabricile de medicamente din ţară unităţi strategice. 

De asemenea se solicită specialiştilor crearea unei liste de medicamente esenţiale şi activarea unor proceduri simplificate de înregistrare de medicamente şi materii prime, pentru ca fabricile PRIMER să înceapă demersuri de import şi producere în condiţiile stării de necesitate.

Potrivit unui comunicat de presă remis, marţi, PRIMER, care reuneşte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din ţară, consideră că dacă procedurile de achiziţie încep cât mai repede, medicamentele de care este nevoie pot fi disponibile în lunile mai şi iunie.

În plus, PRIMER solicită modificarea Capitolului III, Articolul 22, privind măsurile de primă urgenţă din Decretul privind instituirea stării de urgenţă, în sensul suspendării complete a obligaţiei de plată a contribuţiei clawback pe perioada martie - iunie 2020 pentru companiile care se alătură eforturilor de creare de stocuri utilizate în lupta împotriva COVID-19.

'Fondurile care rezultă din această relaxare fiscală vor fi folosite pentru achiziţionarea materiilor prime care s-au scumpit cu până la 300% şi pentru crearea unor condiţii speciale de siguranţă şi stimulare a continuării activităţii colegilor noştri care lucrează în fabricile de medicamente', afirmă directorul executiv al PRIMER, Dragoş Damian, citat în comunicatul de presă. Fabricile membre PRIMER au produs şi pus în circulaţie, anul trecut, peste 300 de milioane de cutii de medicamente, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel