Data actualizării:
Data publicării:

Radu Tudor: Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, s-a vaccinat?

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Facebook Biserica Ortodoxă Română
Facebook Biserica Ortodoxă Română

Jurnalistul Radu Tudor lansează două întrebări către Biserica Ortodoxă Română, în contextul încetinirii ritmului campaniei de vaccinare anti COVID-19.

Alegeri prezidentiale 2024

"După ce Biserica Ortodoxă Română a fost pusă în situația de a reacționa de mai multe ori în pandemie pe tema implicării/neimplicării sale în efortul medical anti-COVID19, a sosit și momentul încetinirii dorinței românilor de a se vaccina. De altfel, anticipat de specialiști încă din 27 decembrie 2020, prima zi a campaniei de vaccinare.

În cercurile fundamentaliste și conspiraționiste, ce invocă în mod abuziv biserica, preoții sau credința pentru a respinge sfaturile medicilor și recomandarea fermă de vaccinare pentru salvarea vieților, numele BOR e vehiculat zi și noapte.

Până acum, BOR a reacționat destul de bine, prin comunicate care au precizat clar că respectă valorile medicinei și înțelege necesitatea vaccinării.

Mai mult, Patriarhul Daniel s-a înfățișat în public cu masca, pentru a da un exemplu și un mesaj enoriașilor.

De altfel, chiar purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, s-a îmbolnăvit de COVID19, după care s-a vaccinat.

În acest context al necesității unui nou impuls simbolic, pentru a evita infectări și decese într-un noul val de pandemie din toamnă, pun și eu două întrebări:

1. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, s-a vaccinat?

2. Dacă nu s-a vaccinat, când o va face, în spiritul creștin al exemplului pentru salvarea vieții conaționalilor săi?", a scris Radu Tudor pe blogul său.

Vasile Bănescu a anunţat că Patriarhul nu s-a vaccinat 

”Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este, ca fiecare dintre noi, o persoană cu un profil medical personal, care s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său și care a reflectat la „caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, precum și la faptul că acesta este un drept, nu o obligație.” Dacă va decide, într-adevăr, să se vaccineze, așa cum am mai comunicat, Patriarhia Română va anunța public lucrul acesta.

Dincolo de aceste aspecte ce țin de registrul unor decizii firesc personale, poziția Patriarhiei Române a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind constant necesitatea respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate", a explicat purtătorul de cuvânt al BOR la România TV pe 23 iunie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel