Pastila pe care o avem toţi acasă, posibil medicament împotriva COVID-19. Intră în faza de testare
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ
O pastilă pe care toţi românii o au în casă va fi testată ca posibil tratament pentru COVID-19. 

Oamenii de ştiinţă din spatele studiului clinic RECOVERY, care analizează o gamă de potenţiale tratamente pentru COVID-19, au declarat că vor include în teste aspirina, utilizată în mod obişnuit pentru proprietatea de a subţia sângele.

"Există o justificare clară pentru a crede că aceasta (aspirina) ar putea fi benefică, şi este sigură, ieftină şi disponibilă pe scară largă", a declarat Peter Horby, cercetător din cadrul studiului clinic.

Pacienţii infectaţi cu noul coronavirus prezintă un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge din cauza trombocitelor (plachete sangvine) hiper-reactive, celule cu rol important în coagularea sângelui şi oprirea sângerării. Aspirina este un agent antiplachetar şi poate reduce riscul de formare a cheagurilor, se arată vineri pe site-ul studiului clinic RECOVERY, conform Agerpres. 

Câţi pacienţi vor intra în studiu



Cel puţin 2.000 de pacienţi urmează să primească în mod aleatoriu 150 de miligrame de aspirină zilnic, împreună cu tratamentul obişnuit. Datele obţinute de la aceşti pacienţi vor fi comparate cu cele rezultate de la cel puţin alţi 2.000 de subiecţi care vor primi tratamentul standard pentru COVID-19, potrivit site-ului.

Conform constatărilor anterioare, doze zilnice mici de aspirină reduc riscul de apariţie a anumitor tipuri de cancer.

Datorită proprietăţii de a subţia sângele, aspirina creşte riscul de sângerare internă, iar o doză prea mare administrată de-a lungul unei perioade extinse de timp a fost asociată cu afectarea rinichilor, notează Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel