Data publicării:

Pastila anti-COVID-19 a Merck, aprobată în regim de urgenţă în UE

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat aprobarea în regim de urgenţă a pastilei anti-COVID-19 produsă de Merck. 

"Medicamentul, care în prezent nu este autorizat în UE, poate fi utilizat pentru a trata adulţii cu COVID-19 care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă severă" a bolii, a afirmat EMA într-un comunicat.

Agenţia Europeană pentru Medicamente a precizat că a "emis recomandări" astfel încât ţările din Uniunea Europeană să poată decide individual să utilizeze pastila anti-COVID produsă de Merck în cazul unui vârf al infecţiilor, scrie Agerpres.

"EMA a emis acest aviz pentru a sprijini autorităţile naţionale care pot decide cu privire la o posibilă utilizare timpurie a medicamentului înainte de acordarea autorizaţiei de introducere pe piaţă, de exemplu în situaţii de urgenţă", având în vedere "ratele în creştere ale infectărilor şi deceselor provocate de COVID-19 în cadrul UE", a subliniat autoritatea europeană de reglementare într-un comunicat.

Cine NU trebuie să ia pastila Merck



Pastila Merck nu ar trebui să fie utilizată de femeile însărcinate sau de femeile care nu folosesc metode contraceptive şi ar putea rămâne însărcinate, a mai spus EMA.

"Aceste recomandări sunt oferite deoarece studiile de laborator pe animale au arătat că (pilula Merck) în doze mari poate avea un impact asupra creşterii şi dezvoltării fătului", a adăugat EMA.

Autoritatea de reglementare, cu sediul la Amsterdam, a mai spus că speră să se pronunţe cu privire la autorizarea oficială a pastilei Merck, cunoscută şi sub numele de Molnupiravir, până la sfârşitul anului.

EMA a anunţat separat că a lansat o procedură de evaluare pentru autorizarea în regim de urgenţă a pilulei anti-COVID de la Pfizer.

"EMA examinează datele disponibile în prezent privind utilizarea Paxlovid, un tratament oral împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer", a mai spus autoritatea de reglementare.

Adrian Marinescu, despre pastila Merck: Ar însemna foarte mult 

,,Ar însemna foarte mult, nu numai pentru România. E adevărat că aici ar trebui să avem lucruri care să se întâmple. Să avem o testare extinsă, să am un diagnostic pus rapid astfel încât pacientul să nu ajungă târziu la spital.

Principiul de funcționare pentru medicație antivirală, indiferent de variantă, este să fie administrat la începutul bolii pentru a preveni complicațiile, este valabil şi pentru cel aprobat în Marea Britanie şi pentru cel de la Pfizer.

Faptul că poate fi administrat pe cale orală acasă este un lucru extrem de facil pentru că va fi administrat prin medicul de familie sau orice alt medic care va prescrie medicamentul şi în felul acesta nu va mai fi o presiune mare la nivelul spitalelor şi lucrurile se vor putea așeza altfel. În condiţii de război, de pandemie, etapele se pot întâmpla mai rapid.", a declarat medicul Adrian Marinescu la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel