Data publicării:
Germania și Franța SE OPUN pașaportului de vaccinare în UE. ”Incorect și paradoxal. Nu recomand așa ceva”
Germania şi Franţa s-a pronunțat în ceea ce privește existența unui pașaport de vaccinare anti-COVID.
Merkel: Eu nu recomand aşa ceva
"Atât timp cât numărul persoanelor vaccinate încă este mult mai mic decât al celor care aşteaptă vaccinare, statul nu trebuie să trateze diferit cele două grupuri. În plus, trebuie să se demonstreze clar dacă persoanele vaccinate nu mai sunt contagioase", a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, într-un interviu acordat publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, potrivit Mediafax.
Angela Merkel a reiterat că nu va accepta ca vaccinarea anticoronavirus să devină obligatorie. "Eu nu recomand aşa ceva. Noi am spus că nu va exista obligativitatea vaccinării. Şi nici nu cred că va fi necesar, dat fiind că există o rată ridicată de disponibilitate pentru vaccinare", a subliniat Angela Merkel.
Ministrul francez al Culturii: O atingere adusă libertăţilor
La rândul său, Administraţia Emmanuel Macron a respins ideea vaccinării obligatorii şi posibilitatea acordării de privilegii persoanelor vaccinate, argumentând că acest lucru ar fi o limitare a libertăţilor.
"În momentul actual, nu le putem oferi drepturi suplimentare persoanelor care au fost vaccinate în raport cu cei care nu au acces. Campania de vaccinare se derulează progresiv. Ar fi extrem de incorect şi paradoxal să le spunem persoanelor care nu sunt vaccinate că nu au dreptul să iasă ori să reia anumite activităţi", a declarat Clément Beaune, secretarul de Stat francez pentru Afaceri Europene, pentru postul BFMTV.
"Eu mă opun în continuare unui paşaport de vaccinare, care îmi pare o atingere adusă libertăţilor. Eu sunt o iubitoare de libertate şi mi-ar fi greu să îmi imaginez o astfel de situaţie. Dacă se va ajunge la acest lucru, ar fi un regres", a afirmat, la rândul său, Roselyne Bachelot, ministrul francez al Culturii, conform postului France24.
Certificatele de vaccinare vor avea doar rol medical
Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au stabilit, în ianuarie, să menţină deschise frontierele pentru călătorii esenţiale. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că certificatele de vaccinare vor avea doar rol medical.
"Am discutat şi despre problema certificatelor de vaccinare. Şi cred că putem fi de acord asupra elementelor comune care sunt incluse în certificate, pentru scopuri medicale, iar, într-o etapă viitoare, dacă şi în ce circumstanţe aceste certificate pot fi folosite. Deci, în privinţa certificatelor de vaccinare, vreau să fiu foarte clar în asupra acestui subiect, suntem foarte precauţi în această privinţă, cred că este important să observăm că atunci când cineva a fost vaccinat să poată dovedi acest lucru. Dar, în acest moment, nu este realist să evaluăm toate consecinţele acestor certificate", a declarat Charles Michel pe 22 ianuarie, după un summit UE.
La rândul său, Comisia Europeană a dat asigurări că vaccinarea împotriva coronavirusului nu va fi obligatorie, subliniind că nu vor exista drepturi diferite în funcţie de opţiune. Nici Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu recomandă introducerea aşa-numitelor "paşapoarte de vaccinare". Nu este clar dacă vaccinarea va opri răspândirea coronavirusului şi nici cât durează imunitatea. În plus, nu este clar cât timp sunt imune persoanele care s-au vindecat de Covid-19 şi dacă ar trebui să primească vreun certificat. De asemenea, unele persoane au contraindicaţii privind vaccinarea.
"Drepturi şi privilegii inaccesibile persoanelor care nu au paşaport de vaccinare"
Ideea certificatelor de vaccinare comportă o serie de aspecte de ordin etic şi juridic. "De fapt, discuţia se referă la acordarea de drepturi şi privilegii care ar fi inaccesibile persoanelor care nu au paşaport de vaccinare. Acest lucru generează o serie de probleme asupra aspectului echitabil al paşaportului de vaccinare. Trebuie să examinăm atent legile privind discriminarea şi drepturile omului pentru a stabili cum să utilizăm convenabil acest tip de tehnologie", atrage atenţia Alison Thompson, profesor de Bioetică la Universitatea din Toronto, într-un interviu acordat postului CBC Radio.
Probleme privind riscul discriminării au fost evocate şi în Marea Britanie. "Dacă unele persoane nu au acces la teste ori la vaccinuri Covid-19, dacă nu le pot plăti, nu îşi vor putea demonstra statutul medical, iar drepturile le-ar fi restrânse", avertizează Ana Beduschi, profesor de Drept la Universitatea britanică Exeter. Dezbaterea privind funcţia certificatelor de vaccinare a apărut în contextul în care unele ţări sau companii aeriene au pledat pentru facilitarea circulaţiei persoanelor vaccinate.
Introducerea unui certificat de vaccinare pentru călătorii riscă să fie contestată la instanţe judiciare naţionale, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene sau la instanţe internaţionale, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News