Data publicării:

Pasaje din București, bombe cu ceas. Intri, dar nu știi dacă mai ieși. Nicușor Dan are alte priorități… importante doar pentru el

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Malina Norocea
Inquam Photos / Malina Norocea
Multe pasaje din București sunt bombe cu ceas. Intri, dar nu știi dacă mai ieși din ele. 

Să luăm exemplu Pasajul Victoriei. A fost construit în urmă cu 36 de ani și ar trebui  refăcut pentru că se află în prag de prăbușire. Tavanul se dezintegrează, iar stâlpii de susținere riscă să cadă sub greutatea planșeului. Lucrurile acestea nu sunt ținute la secret, ci se văd cu ochiul liber, adică nu trebuie făcute expertize (deși s-au făcut deja de ceva vreme), oricine poate vedea că riscă să-i cadă pasajul în cap. Problema este una singură: că, din păcate, nu vede Nicușor Dan. Poate va vedea când va număra morții și răniții, dar va fi prea târziu. 

Dar Pasajul Victoriei nu este singurul în această situație. Că vorba aceea, poate l-am putea evita, deși nu știu cum pentru că este un punct STRATEGIC, mai sunt încă vreo 20 poduri și pasaje - în total - cu probleme.

Chiar Primăria Capitalei a finalizat expertiza la pasajele și podurile din administrarea sa, iar concluzia a fost că la trei trebuie intervenit de urgență, 22 sunt în clasa tehnică IV, stare nesatisfăcătoare. Anunțul a fost făcut chiar de Nicușor Dan. Cele care sunt în categoria urgență sunt Podul Băneasa, Pasajul Obor și Pasajul Lujerului. 

 Practic putem circula pe ele, dar pe riscul nostru. Sunt necesare intervenții la nivel de structură astfel încât să nu ne pună viața în pericol. 


O altă bombă cu ceas este la Pasajul Lujerului. De fiecare dacă când oamenii trec prin el, se închină de două ori. Nu știi dacă mai ieși viu. Dar riști pentru că nu ai pe unde circula. Tot Bucureștiul este blocat și nu ai cum să eviți punctele periculoase. Practic este o aventură. Ce sporturi extreme? Obții aceeași adrenalină dacă intri în vreunul din pasajele din București. Doar că sporturile extreme nu te omoară… În schimb, pasajele o pot face. Și așa este și la Pasajul Băneasa. Și am putea continua cu exemple de locuri periculoase… Poduri precum Eroilor, Timpuri Noi, Vitan, Ciurel, Cotroceni sau pasajul Fundeni sunt în clasa 4 de risc. Acestea din urmă nu sunt chiar în pericol de prăbuşire, dar trebuie intervenit în următorii ani pentru consolidare. Nu mai zicem ce s-ar putea întâmpla în caz de cutremur...

Și în loc să refacă aceste pasaje, Nicușor Dan se preocupă de Podul Calicilor din București care este considerat de unii o fiță. 

Și bineînțeles că poate fi refăcut și Podul Calicilor din zona Centrului Istoric, dar într-o țară civilizată vorbim despre un cuvânt-cheie: priorități. Și priorități sunt pasajele amintite mai sus. Vorbim totuși de Pasajul de la Piața Victoriei, un pasaj cu rol strategic. Măcar să începem de undeva până ajungem la Pasajul Lujerului. Dar lui Nicușor Dan nu i-a fost suficient un mandat pentru a învăța ce înseamnă priorități… Până atunci, riscăm să murim în pasajele nerefăcute de Nicușor Dan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel