Dedesubturile candidaturii lui Iohannis la Senat. Sighiartău, detalii despre viitorul președintelui / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Președintele Klaus Iohannis ar urma să candideze pentru funcția de senator al României, în alegerile parlamentare care se vor desfășura pe 1 Decembrie 2024. Pentru a putea candida, el are nevoie de votarea unui amendament în Parlament, inclusiv de către PSD și alte forțe politice, care să-i permită participarea în scrutinul electoral din postura de președinte al României.

CITEȘTE ȘI               -            Ciolacu, ironie când e întrebat de candidatura lui Iohannis la Senat

Vicepreședintele PNl Robert Sighiartău a fost întrebat, joi, de către Răzvan Dumitrescu, despre motivațiile politice ale președintelui Klaus Iohannis. Reprezentantul liberalilor a făcut comparații între situația în care se află actualul șef al statului și modul în care au acționat foștii președinți, Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu - când și-au încheiat mandatele.

„Din punctul dumneavoastră de vedere, ajută electoral această candidatură sau vă trage în jos?“, a întrebat jurnalistul Răzvan Dumitrescu.

„Trebuie observat contextul general al foștilor președinți, inclusiv al actualului președinte. E clar că avem de-a face cu un pattern. Foștii președinți ai României au cam mers la Senat. Ion Iliescu și Traian Băsescu au ajuns senatori.

Acum se creează premisele ca domnul președinte Klaus Iohannis să vină senator. Domnul Constantinescu, singura excepție, și-a făcut o fundație care este susținută tot de Senatul României prin bugetul Senatului. Sub o anumită formă, toți președinții au ales să se retragă într-o poziție de reprezentare ca senatori“, a spus Robert Sighiartău.

CITEȘTE ȘI             -            PSD, decizie privind legea care i-ar permite lui Iohannis să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024

Foto: Agerpres

„Cam asta se întâmplă și acum. Nu există majoritate, dar dacă UDMR și PSD votează, se creează premisele ca și Klaus Iohannis să candideze la funcția de senator.

Discuția politică trebuie creată în jurul unor sondaje ale locului unde candidează și a procentelor pe care le are ca încredere. Nu pot spune acum unde va candida domnul Klaus Iohannis. Nu știu unde va candida și dacă în final va candida și dacă legea va trece, dar eu nu văd nicio problemă ca un fost președinte al României, indiferent de ce coloratură politică e, să fie senator.

Are o experiență internațională, are relații internaționale, a fost în Consiliul European, iar toate aceste lucruri ajută Parlamentul, în contextul în care avem foarte mulți parlamentari fără experiență“, a mai zis Robert Sighiartău.

CITEȘTE ȘI             -            Kelemen Hunor: Liberalii au o datorie față de preşedintele Klaus Iohannis

Ce motivații politice ar putea ascunde Klaus Iohannis

„Ce spuneați dumneavoastră cu foștii președinți e adevărat până la un punct. S-a întâmplat o singură dată ca președintele în funcție să candideze, în 2004, cu Ion Iliescu. Atunci, în amendamentul care a fost și contestat la Curtea Constituțională se spunea că ai voie să candidezi ca independent pe listă de partid. Un partid care tot timpul critică PSD-ul că e de stânga, să împrumute metoda Iliescu, cum vine asta?“, a întrebat Răzvan Dumitrescu.

„E o mare diferență între epoca Iliescu și epoca Iohannis și singura coincidență e că și domnul Iliescu a vrut să fie senator din postura de președinte“, a zis Răzvan Dumitrescu.

„Iliescu s-a gândit că dacă Năstase câștigă președinția României, el reia președinția partidului. Credeți că domnul Iohannis asta vizează?“, a insistat Răzvan Dumitrescu.

„Nu cred! Știam că se va ajunge la discuția privind partidul, însă nu cred că se mai poate întâmpla acest lucru. Se vede în istoricul foștilor președinți că totul s-a limitat la un mandat de senator etc. Nu cred că va mai putea avea o carieră politică la nivel înalt și nici nu cred că-și dorește asta. E greu de speculat ce se va întâmpla, dar nu văd veridic acest scenariu, prin care dânsul să vină, să candideze la președinția partidului“, a mai zis Robert Sighiartău.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel