Data publicării:

Partidul de extremă dreaptă francez se alătură grupului european condus de Meloni într-o mișcare pre-electorală - Reuters

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Analiștii spun că partidele „extremiste” nu vor supraviețui dacă nu colaborează.

Partidul francez anti-islam Reconquete a declarat că unicul său membru al Parlamentului European va face parte din grupul eurosceptic care adăpostește partidul Fratelli d'Italia al prim-ministrului italian Giorgia Meloni, pe măsură ce alianțele în cadrul dreptei europene se schimbă înaintea alegerilor.
Această mișcare vine în contextul în care partidele de extremă dreaptă din întreaga Europă, împărțite în două grupuri principale în Parlamentul European, se luptă cu modalitatea în care ar putea coagula într-o forță mai coezivă înaintea unei votări în iunie, în care sondajele arată că partidele populiste fac progrese.

Sondajele arată că Grupul Conservatorilor Europeni și Reformiștilor (ECR), care include și partide precum Legea și Justiția din Polonia, Vox din Spania și Partidul Finlandez din Finlanda, ar putea depăși ca mărime partidul Renew Europe al președintelui francez Emmanuel Macron.
"Reconquete împărtășește ADN-ul politic al ECR! Adevărata dreaptă politică care acționează în conformitate cu convingerile sale: apărarea identității națiunilor și a civilizației noastre în fața imigrației și islamizării, apărarea libertăților economice, ...protejarea valorilor noastre împotriva trezismului," a declarat co-președintele Reconquete, Marion Marechal, miercuri.

Marechal este nepoata lui Marine Le Pen, liderul celui mai mare partid de extremă dreaptă din Franța, Rassemblement National (Raliul Național), care este aliniat cu grupul de extremă dreaptă Identity and Democracy (ID) în Parlamentul European.
Un sondaj din ianuarie târziu pentru ziarul Les Echos arată că Reconquete obține 7% din sprijinul alegătorilor din Franța, în comparație cu 27% pentru Rassemblement National.
Analiștii spun că extrema dreaptă europeană va rămâne într-o oarecare măsură împiedicată ca o forță politică dacă cele două facțiuni nu colaborează.

Liderul veteran maghiar Viktor Orban a spus că partidul său Fidesz este în discuții pentru a se alătura ECR, deși nu înainte de alegerile din iunie. Orban, care menține legături strânse cu Moscova în ciuda invaziei acesteia în Ucraina și care a stat timp de săptămâni în calea unui pachet european de finanțare pentru Kiev, ar aduce probabil o cohortă semnificativă de parlamentari.
"Există posibilitatea ca Fidesz să să alăture grupului ECR dacă susține poziția noastră euro-atlantică," a declarat Carlo Fidanza, eurodeputat al partidului Fratelli d'Italia al lui Meloni, pentru Reuters.
Cu toate acestea, Orban ar aduce și riscuri pentru Meloni, a cărei statut ca lider european alături de Macron și cancelarul german Olaf Scholz s-a consolidat la summiturile UE anterioare.
"Cat de reușită (va fi Meloni) va depinde de abilitatea ei de... să interacționeze cu periferia UE fiind în același timp un membru de bază," a scris Eurointelligence într-o notă de informare.
Partidul Reconquete al lui Marechal a fost fondat de Eric Zemmour, care a candidat la președinție în 2022 pe un program naționalist care promitea să salveze Franța de la o spirală descendentă pe care o atribuia în mare măsură imigrației necontrolate și influenței tot mai mari a islamului. El are mai multe condamnări pentru incitarea la ură rasială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel