Parlamentul Ucrainei îndeamnă liderii globali să nu-l recunoască pe Putin ca președinte al Rusiei
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Parlamentul Ucrainei se pregătește să facă un apel pentru a îndemna alte țări să nu-l recunoască dictatorul Vladimir Putin ca președinte legitim al Rusiei, a declarat șeful comitetului parlamentar pentru afaceri externe, Oleksandr Merezhko, la Radio Svoboda pe 19 martie.

Mesajul de bază al apelului este de a "încuraja țările din întreaga lume, parlamentele, statele să nu recunoască pe Putin ca legitim," a remarcat Merezhko, potrivit NV.

Ucraina extinde acest apel referitor la "alegeri" pe întreg teritoriul Rusiei.

"Din punct de vedere legal, este vorba despre o crimă", a spus Merezhko.

"Dacă orice parte a alegerilor a avut loc cu încălcarea dreptului internațional, dreptului penal, dreptului constituțional, atunci aceasta privește alegerile ca întreg [nu numai în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei]. Acest lucru ar trebui recunoscut [alegerile în Rusia] ca o încălcare a dreptului internațional."

Lumea începe să reacționeze la ilegitimitatea alegerilor din Rusia, dar Merezhko a exprimat dorința unei reacții mai rapide. A subliniat că delegația ucraineană în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a inițiat includerea unui apel pentru a nega recunoașterea legitimității lui Putin în una dintre rezoluțiile sale.

"Aceasta este rezultatul diplomatiei parlamentare ucrainene," a spus Merezhko.

"Aș dori să vă reamintesc că a fost adoptat un decret prezidențial care afirmă în mod clar că Putin nu poate fi considerat o autoritate a Rusiei și negocierile cu el nu sunt posibile. Acest lucru a fost stabilit în sfera legală. Acestea sunt fapte care indică faptul că nu vor exista negocieri cu Putin."

Votarea s-a încheiat în "alegerile prezidențiale" din Rusia pe 17 martie. Putin a primit 87,28% din voturi - o cifră falsificată de Comisia Electorală Centrală Rusă.

Candidatul comuniștilor ruși, Nikolai Kharitonov (CPRF), s-a clasat pe locul doi cu 4,3%. Vladislav Davankov de la partidul Oamenilor Noi a venit pe locul trei (3,85%), iar Leonid Slutsky de la LDPR a terminat pe locul patru (3,2%).

Miniștrii de externe occidentali au comentat deja despre așa-numitele alegeri prezidențiale ruse.

Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a declarat că "alegerile" s-au desfășurat în mijlocul unor restricții fără precedent ale drepturilor civile și politice și "nu pot fi considerate și numite alegeri."

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a spus că "alegerile" din Rusia au fost "alegeri fără opțiuni."

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a afirmat că nu există nicio legitimitate în imitația alegerilor prezidențiale din Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel