Data actualizării:
Data publicării:

Parlamentul Turciei a aprobat cererea Suediei de aderare la NATO

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Parlamentul turc a aprobat aderarea Suediei la NATO.

Parlamentul Turciei a aprobat aderarea Suediei la NATO după luni de deliberări. Ungaria rămâne singura rezistență la extinderea alianței de apărare la nord, conform Bloomberg.

Plenul Parlamentului de la Ankara a votat marți cu 287 la 55 pentru a accepta cererea Suediei. Documentul a ajuns pe masa președintelui Recep Tayyip Erdogan, pentru o aprobare finală, înainte de a putea fi depus la Departamentul de Stat al SUA la Washington, conform sursei citate. 

Suedia devine cel al 32-lea membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, la un an și opt luni după ce a depus o cerere care a marcat o schimbare în politica sa de apărare. Mergând umăr la umăr cu Finlanda vecină, Stockholmul a concluzionat în mai 2022 că intrarea în alianță ar fi cea mai bună modalitate de a descuraja orice agresiune din partea Rusiei în urma invaziei Ucrainei. Finlanda a aderat la NATO în aprilie.

Intrarea Suediei ar întări NATO, îmbunătățind capacitatea acesteia de a apăra flancul estic. Suedia și Finlanda evitaseră anterior apartenența la alianțe militare, până când acțiunile militare ale președintelui rus Vladimir Putin au schimbat acest calcul. 

"Astăzi suntem cu un pas mai aproape de a deveni membru cu drepturi depline al NATO", a declarat Kristersson pe platforma de socializare X. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel