Parlamentul georgian aprobă legea care limitează drepturile LGBTQ
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Parlamentarii georgieni au aprobat marți a treia și ultima lectură a unei legi privind "valorile familiei și protecția minorilor", care ar impune restricții radicale asupra drepturilor LGBTQ.

Proiectul de lege ar oferi o bază legală pentru autorități să interzică evenimentele Pride și afișările publice ale steagului curcubeu LGBTQ, precum și să impună cenzura asupra filmelor și cărților.

Liderii partidului de guvernământ „Visul Georgian” afirmă că este necesar pentru a proteja standardele morale tradiționale din Georgia, unde Biserica Ortodoxă profund conservatoare are o influență majoră.

Activistii susțin că măsura este destinată să crească sprijinul conservator pentru guvern înainte de alegerile parlamentare din 26 octombrie în Georgia, o țară cu ambiții de aderare la Uniunea Europeană, dar despre care guvernele occidentale se tem că ar putea reveni către Rusia.

Tamara Jakeli, directorul grupului de campanie Tbilisi Pride, a declarat că proiectul de lege, care reafirmă și interdicția existentă asupra căsătoriilor între persoane de același sex și interzice operațiile de schimbare de sex, ar putea forța organizația ei să își închidă porțile.

„Această lege este cel mai îngrozitor lucru care s-a întâmplat comunității LGBTQ din Georgia,” a spus Jakeli, 28 de ani, pentru Reuters. „Cel mai probabil va trebui să ne închidem. Nu există nicio cale prin care să continuăm să funcționăm.”

Președinta Georgiei, Salome Zourabichvili, o critică a partidului „Visul Georgian”, ale cărei puteri sunt în mare parte simbolice, a indicat că va bloca proiectul de lege. Totuși, „Visul Georgian” și aliații săi au suficiente locuri în parlament pentru a trece peste veto-ul său.

Drepturile LGBTQ reprezintă un subiect sensibil în Georgia, unde sondajele arată o dezaprobare largă față de relațiile între persoane de același sex, iar constituția interzice căsătoriile între persoane de același sex. Participanții la marșurile anuale Pride din Tbilisi au fost atacați fizic de protestatari anti-LGBTQ în ultimii ani.

Agenți străini

Problema a devenit mai proeminentă înainte de alegerile din octombrie, unde „Visul Georgian” caută un al patrulea mandat și face o campanie intensă împotriva drepturilor LGBTQ.

Partidul de guvernământ, al cărui principal candidat la alegeri este miliardarul și fostul prim-ministru Bidzina Ivanishvili, și-a adâncit legăturile cu Rusia vecină, pe măsură ce relațiile cu țările occidentale s-au deteriorat.

Mai devreme în acest an, a adoptat o lege privind „agenții străini” pe care criticii europeni și americani o consideră autoritară și inspirată de Rusia. Aprobarea acestei legi a declanșat unele dintre cele mai mari proteste pe care Georgia le-a văzut de la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică în 1991.

Sondajele de opinie arată că partidul, care în 2014 a adoptat o lege care interzice discriminarea împotriva persoanelor LGBTQ, dar care ulterior s-a orientat spre poziții mai conservatoare, rămâne cel mai popular din Georgia, deși a pierdut teren din 2020, când a câștigat o majoritate restrânsă în parlament.

Într-o reclamă a partidului de guvernământ, difuzată la televiziunea georgiană, fața directorului Tbilisi Pride, Jakeli, este prezentată alături de cuvintele: „Nu degradării morale.”

Jakeli a spus că proiectul de lege ar putea fi oprit doar dacă „Visul Georgian” ar pierde puterea în octombrie, deși a remarcat că partidele de opoziție din țară nu susțin în mod deschis drepturile LGBTQ.

„Singura modalitate prin care putem supraviețui în această țară și să avem vreun progres în ceea ce privește drepturile LGBTQ este să mergem în număr mare la alegeri și să votăm pentru schimbare”, a spus ea, conform CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel