Parlamentul European cere excluderea naţionalei Belarusului din preliminariile Euro 2024. Se anulează meciul cu România?
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Naţionala din Belarus are, spre deosebire de cea a Rusiei, dreptul de a participa la competiţiile fotbalistice internaţionale. Până când, însă? Parlamentul European cere UEFA excluderea acestei naţionale din preliminariile EURO2024, pe motiv că Lukashenko, preşedintele din Belarus, ar putea folosi fotbalul drept mijloc de propagandă.

"Simpla participare a naționalei Belarusului la Campionatul European va fi folosită, ulterior, de președintele Lukașenko și echipa sa de propagandă pentru a demonstra că el e bine primit de comunitatea internațională. Dacă Lukașenko va folosi fotbalul în scopuri propagandistice, acest lucru va reprezenta o ofensă adusă tuturor victimelor agresiunii militare declanșate de Rusia în Ucraina, bielorușilor care au fost nevoiți să fugă din țara lor, dar și celor care au rămas acolo și sunt nevoiți să trăiască sub comanda unui regim al terorii", se arată în scrisoarea trimisă lui Aleksandr Ceferin, preşedintele UEFA, de mai mulţi europarlamentari, conform Politico

Tomasz Frankowski, europarlamentar polonez, a vorbit suplimentar despre acest subiect. 

"Știm că o asemenea decizie e mereu dificilă. Dar, dată fiind situația actuală din Belarus, dar și războiul din Ucraina, plus acțiunile regimului lui Lukașenko, care condamnă oamenii nevinovați la ani grei în închisoare, o asemenea solicitare din partea Parlamentului European a fost, din păcate, necesară", a explicat el, conform sursei citate. 

România ar urma să joace împotriva naţionalei Belarusului pe 28 martie, în preliminariile EURO 2024. 

Parlamentul European cere şi noi sancţiuni pentru Belarus 

Parlamentul European a cerut miercuri adoptarea de noi sancţiuni împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko pentru reprimarea opoziţiei din Belarus şi pentru sprijinul acordat războiului declanşat de Rusia în Ucraina, relatează AFP.

Într-o rezoluţie adoptată cu o foarte largă majoritate (557 de voturi pentru, 25 împotrivă şi 40 de abţineri), eurodeputaţii cer UE "să extindă şi să întărească" sancţiunile împotriva responsabililor de represiunea împotriva opoziţiei.

Ei vor în special sancţionarea judecătorilor, procurorilor, membrilor forţelor de ordine şi responsabililor de închisori.

Ei denunţă dorinţa regimului "de a reduce la tăcere vocile independente şi de a suprima libertatea de expresie" prin noile condamnări aplicate la începutul lui martie militantului Ales Bialiaţki, co-laureat al Premiul Nobel pentru Pace în 2022, şi jurnalistului Andrzej Poczobut, ambii închişi în Belarus.

Eurodeputaţii deplâng de asemenea faptul că Belarusul nu figurează în a zecea serie de sancţiuni europene împotriva Rusiei. UE a sancţionat în special mai multe companii iraniene acuzate că furnizează drone Moscovei.

Ei le cer ţărilor din UE să le acorde "vize de urgenţă" apărătorilor drepturilor omului pentru a putea să părăsească ţara.

De asemenea, Parlamentul European cere statelor membre să facă presiune asupra Comitetului Olimpic Internaţional pentru a-l determina să revoce decizia de a le permite atleţilor belaruşi să participe la Jocurile Olimpice de la Paris în 2024 deoarece "ea contravine izolării multiforme a Belarusului şi ar fi utilizată de regim în scopuri propagandistice", scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel