Data publicării:

Părinți de succes: De ce trebuie să crezi în ceea ce spui

Autor: ana | Categorie: Stiri
WhatsApp
comunicare
comunicare

Profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, explică de ce este important ca părinții și dascălii, în comunicarea cu cei mici, să creadă în ceea ce spun.

Când părintele sau profesorul are o comunicare deficientă cu cel mic, acesta se îndepărtează afectiv de aceștia, intră sub influențe mai puțin faste, iar efortul de a-l convinge pe copil  să adopte o anumită conduită va fi urmat de un eșec. Cu siguranță, aici intervin mai mulți factori, însă acest rezultat nedorit se datorează și faptului că părintele sau dascălul nu crede nici el în ceea ce spune copilului.
De aceea, profesorul universitar Pânișoară explică efectul placebo, pentru ca părinții să înțeleagă de ce modul în care se face comunicarea poate deveni un instrument puternic în educația minorului.
O "victimă" a efectului placebo devine un pacient care, după ce medicul i-a oferit o pastilă despre care afirmă că îl va face sănătos, se simte mai bine, chiar și după ce același medic îi confirmă că ce a primit conţinea doar zahăr. Tot "victime" ale efectului pacebo au fost și cei dintr-un grup de persoane care au consumat mai multe pahare de gin tonic (Marlatt şi Rohsenow apud Ciccotti, 2007) au început, la scut timp, să se comporte ca și niște oameni beți, deși în băutura respectivă, deşi avea gust şi miros de gin,  nu era în fapt pic de alcool.

Referitor la cât de importantă este comunicarea și cât de important este să crezi în propriile cuvinte, profesorul universitar Pânișoară relatează: "Conform lui Zaltman (2007) unor pacienţi la un cabinet stomatologic li s-a administrat un analgezic placebo (substanţa respectivă nu avea nici o virtute în a calma durerile). În cazul în care dentiștii nu știau că este o minciună, ei erau credibili în fața pacienților și aceștia nu simţeau durerea. În schimb, în condiţia în care dentiştii ştiau că substanţa respectivă nu este analgezic, chiar dacă își mințeau pacienții, comunicarea era deficitară și efectul placebo nu mai apărea (pacienții simțeau durerea)".

Acest ultim experiment prezentat reliefează de ce este bine ca prin cuvinte să nu spunem altceva decât exprimăm prin gesturi, deoarece acestea din urmă conving mult mai mult pe cei din jur.

Citește mai multe pe performante.ro 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel