Părinți de succes: De ce nu trebuie lăsați singuri în fața televizorului copiii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Televizorul a devenit în vremurile actuale pentru copii un "frate mai mare", o "problemă" care trebuie gestionată atent nu doar de părinți, ci și de educatori, recomandă profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației.  

Nu puține sunt situațiile în care profesorii observă că părinții nu se implică suficient în educația copiilor lor, în timp ce părinții acuză deseori că nici școala nu mai este cea de odinioară, cu toții uitând că ei sunt, de fapt, în tabăra educației copiilor. Ori, există multe aspecte, inclusiv ce vede copilul la televizor, la care ar trebui să devină atenți și unii și ceilalți.

În acest context, profesorul universitar Ioan-Pânișoară amintește un studiu foarte interesant realizat de Holloway şi de Hornstein, care a arătat că "suntem produsul a ceea ce auzim și vedem". Lotul participant la această cercetare a fost împărțiți în două grupe, fiecare persoană fiind lăsată să aştepte câteva momente într-o sală „înainte de începerea activității", în care se afla un radio care transmitea muzică. La prima grupă de subiecți, programul era întrerupt de o știre pozitivă, la cealaltă, de una negativă. Ulterior, subiecții erau rugaţi să-şi exprime opiniile cu privire la natura umană pe diverse scale. A rezultat că persoanele expuse la ştiri pozitive au dezvoltat opinii favorabile despre morală, umanitate, etc., în timp ce persoanele din cealaltă grupă au expus opinii opuse.

Părinți de succes: Ion-Ovidiu Pânișoară, despre motivarea eficientă

"La fel se întâmplă și cu mintea fragedă, extrem de impresionabilă a copiilor", când cei reponsabili de educația lor nu verifică dacă programul la care se uită micuțul este potrivit pentru vârsta lor sau nu le explică tot ceea ce este de explicat, avertizează specialistul în Educație, profesorul Pânișoară. Copilul aude, vede și interiorizează, iar părinții și educatorii trebuie să își focalizeze eforturile pentru a-l ajuta să depășească această dificultate.

"Asta nu înseamnă să ne speriem și să interzicem copilului televizorul. El face parte din viața omului modern, cu bune și cu rele", mai spune profesorul universitar Pânișoră, menționând că educația este filtrul care poate lăsa să treacă influența pozitivă și să respingă influența negativă. Doar că părințiii și educatorii trebuie să înțeleagă că fac parte dintr-o singură echipă.

Citește mai multe pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel