Parcarea pe TROTUAR, ce spune legea. Cine are dreptate: pietonul sau șoferul?
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Capitala, dar şi alte oraşe din ţară se confruntă cu o lipsă acută a locurilor de parcare raportat la numărul de maşini. De altfel, grupurile de Facebook sunt pline de fotografii cu maşini parcate fie pe trotuare, pe banda 1 de circulaţie, pe treceri de pietoni sau în intersecţii. Cine are, însă, dreptate? Şoferul care parchează unde are loc sau pietonul care, de multe ori, trebuie să ocolească prin stradă? 

Articolul 72, alineatul 7, din OUG 195/2002 spune că "este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lățimea minima a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin un metru".

De la chemarea autorităţilor, la distrugerea maşinilor 

Ce facem, însă, atunci când şoferii nu respectă legea? Comentariile de pe un grup de Facebook dedicat semnalării parcărilor sunt împărţite. În timp ce unii îndeamnă la semnalarea problemelor către autorităţii, alții îndeamnă la nesupunere civică şi chiar distrugere. Iată doar câteva dintre comentariile de pe un astfel de grup: 

- "Dacă s-ar lua permisele la toţi ce încalcă legea, ar rămâne şoselele degajate".

- "Am 7 chei pe lanţ... cine are mai multe?". 

- "Când vedeţi situatii de genul acesta, trimiteţi un mail către Poliţia Rutieră Bucureşti ([email protected]) cu următoarele informaţii: Poze care să ateste încalcarea codului rutier - Pentru cei care parchează pe locul persoanelor cu dizabilităţi se face o poza şi la parbriz care să ateste că nu are ecuson albastru; Data şi ora evenimentului; Locul sau Adresa evenimentului. Vă vor răspunde în maxim 30 de zile lucrătoare. După identificare, îl vor chema la secţie (n.r. pe şofer) pentru a fi sancţionat. Nu este suficient să facem public shaming, trebuie să ne îndreptăm cu sesizări către autorităţile competente". 

- "Întoarce-te şi şterge-l cu cheia". 

- "Și-a pus coşciugul pe trotuar, alt imbecil care populează Bucureştiul". 

În GALERIA FOTO puteţi vedea şi câteva fotografii cu parcări... neinspirate. 

Nicuşor Dan propunea în campania electorală 15 mari parcări. Nu s-a deschis nici măcar una 

Conform proiectului propus de candidatul Dreptei, "aceste parcări vor fi amplasate la principalele intrări în oraș, vor avea  între 500 și 2000 de locuri, în funcție de importanța arterei care intră în oraș și le va fi asigurată supraveghere și pază pentru ca oamenii care își lasă mașinile aici să aibă garanția că le găsesc în siguranță". 

"Este o soluție pe care marile orașe occidentale au adoptat-o deja cu mare succes de 30-40 de ani, trebuie doar să o copiem",  spunea Nicușor Dan, conform Digi24

Între timp, parcarea din cartierul Pantelimon, de 500 de locuri, stă încă nefolosită, deşi ar fi aproape gata. În iulie, Nicuşor Dan anunţa că aceasta va fi deschisă la 1 noiembrie. Este aproape 1 decembrie, iar şoferii încă nu îşi pot lăsa maşinile acolo. 

”Vreau să evidențiez faptul că, la momentul preluării mandatului, această construcție era la 55%. Așa cum am spus, azi suntem la 99%. Și vreau să-i mulțumesc constructorului pentru că a continuat să lucreze în ritmul la care s-a angajat, deși noi n-am fost în stare să plătim în ritmul în care noi ne-am angajat. Foarte probabil, mai devreme de 1 noiembrie vom avea această parcare funcțională”, spunea în iulie Nicuşor Dan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel