Data actualizării:
Data publicării:

Paranoia: Gabriel Liiceanu a testat pe GDS o ladă cu vin "otrăvit"

Autor: Cristina Alexandrescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Scriitorul Gabriel Liiceanu scrie că, într-un puseu de paranoia, și-a folosit colegii de la Grupul de Dialog Social drept cobai pentru o ladă cu vin despre care avea suspiciuni că era otrăvită. Liiceanu relatează episodul într-un text intitulat "O Povestea cu cafea, cola și vin din 1990. Sau cum poți deveni paranoic după mineriadă", în care încearcă să arate dimensiunea pe care paranoia a atins-o în anii '90, după mineriadă.

Gabriel Liiceanu povestește că, însoțit de Andrei Pleșu, a acceptat invitația de a discuta cu directorul SRI de la acea vreme, Virgil Măgureanu, în biroul acestuia din urmă. 

Deși era ros de suspiciunea că ar putea fi otrăvit, Liiceanu spune că a a mers în biroul lui Măgureanu pentru a-i cere șefului SRI manuscrisele lui Constantin Noica pe care Securitatea le confiscase în 158. 

Potrivit scriitorului, paranoia s-a făcut pe deplin simțită când șeful SRI i-a oferit ceva de băut. 'Fii atent, dacă ne dă cafea sau orice altceva, eu nu beau.' '– Ce, ai înnebunit?' apucă să-mi arunce Andrei şi intrăm (...)  Extrem de curtenitor, ne întreabă dacă bem o cafea. '– Hait!', îmi zic. Apoi tușesc, îmi dreg vocea și răspund: '– Nu, mul­­ţumesc, tocmai am băut la birou'. '– Trei cola atunci' spune Măgureanu către fata care aştepta în uşă. Îl privesc sem­nificativ pe Andrei, care-mi face semn discret că nu sunt în toate minţile", scrie Liiceanu în Revista 22.

Mai departe, scriitorul relatează că, într-un moment de neatenție al lui Măgureanu, a schimbat paharul lui de Cola cu cel al directorului SRI, iar starea de paranoia s-a accentuat când a observat că șeful Serviciului nu s-a atins de băutură pe tot parcursul discuțiilor.

"Numărul membrilor GDS nu scăzuse nici măcar cu unu"

"Simt cum neliniștea crește în mi­ne. '– El de ce nu bea?' îl întreb agasat pe Pleşu, când Măgureanu se ridică şi iese o clipă din birou. '– Pentru că e profesionist, îmi şopteşte Pleşu. Pesemne că toate paharele sunt otrăvite, dar el ori­cum nu se atinge de al lui. Înțelegi? E, la scenariul ăsta nu te-ai gândit...'Într-adevăr, nu mă gândisem. '– Crezi că murim până diseară? îl întreb. Hai să ne cărăm mai repede de aici, pentru că aş prefera să mor acasă.' I-am smuls lui Măgureanu, înainte de a pleca, promisiunea că va căuta în arhive manuscrisele Noica. Dar nu prea îmi mai ardea de nimic", scrie Liiceanu.

La finalul textului, Liiceanu povestește cum a testat un vin despre care suspecta că e otrăvit pe colegii săi de la GDS.

Liiceanu către Băsescu: Ați fost la înălțimea unei părți a intelectualității române

 

"Și totuși, starea de alertă în privința directorului proaspăt înființatului SRI nu mi-a dispărut. La câteva zile după vizita pe care o făcusem, un tip sună la ușa apartamentului meu din Intrarea Lucaci și îmi lasă,'„din partea domnului director', o lădiță cu șase sticle de vin alb. M-am tot învârtit în jurul lădiței câteva zile și am terminat prin a trage concluzia că n-ar fi fost nici o problemă să se fi introdus ceva prin dopul sticlelor cu o seringă, de pildă. Era mai prudent să nu le deschid. Dar ce să fac cu ele? Dacă n-aveau nimic, ar fi fost păcat să le arunc. Apoi mi-a venit ideea salvatoare: la prima întâlnire a Grupului, le-am dus la sediul GDS din Calea Victoriei. Bineînțeles, n-am deconspirat proveniența. Au fost primite – și băute pe loc – cu mare bucurie. În ce mă privește, învățasem din vizita la domnul Măgureanu ceva: paharul din fața mea a rămas toată seara neatins. Apoi au trecut zilele și am constatat că toată lumea era bine: numărul membrilor Grupului nu scăzuse nici măcar cu unu. Am oftat ușurat. Pleșu avusese dreptate: eram paranoic", conchide Liiceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel