Paradox în China: Comuniștii vor să crească vârsta de pensionare. Furie pe rețelele sociale
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
China plănuiește creșterea vârstei de pensionare pe fondul îmbătrânirii populației și crizei de finanțare a pensiilor.

China a anunțat planuri de a ridica vârsta de pensionare, una dintre cele mai mici din lume, în timp ce încearcă să facă față consecințelor îmbătrânirii rapide a populației și unei crize de finanțare a pensiilor. Planurile Beijingului, anunțate la sfârșitul săptămânii trecute, au generat însă o reacție vehementă în rândul populației, relatează CNN.

În prezent, bărbații din zonele urbane se pot pensiona la 60 de ani și pot primi o pensie din fonduri susținute de stat. Vârsta de pensionare pentru femeile care lucrează în mediul urban este de 50 sau 55 de ani, în funcție de ocupația lor. Locuitorii din zonele rurale din China intră sub incidența unui sistem de pensionare diferit.

"În conformitate cu principiile voluntariatului și flexibilității, vom avansa în mod constant și ordonat reforma de amânare progresivă a vârstei legale de pensionare", a declarat duminică Partidul Comunist Chinez, aflat la putere. Planul, împreună cu alte câteva reforme-cheie, au fost publicate într-o rezoluție la trei zile după ce conducerea țării a încheiat cea de-a treia Plenară al Chinei, o reuniune politică majoră care are loc la Beijing la fiecare cinci ani.

Confruntați cu scăderea ratei natalității și îmbătrânirea populației, factorii de decizie politică din China vorbesc de peste un deceniu despre creșterea vârstei de pensionare. La plenara din 2013, un organ decizional de vârf al Partidului Comunist a declarat că a devenit necesar să se "studieze și să se formuleze" o politică de creștere a vârstei de pensionare. Opt ani mai târziu, în plină pandemie de Covid-19, cabinetul chinez a inclus politica în următorul său plan cincinal, ceea ce înseamnă că schimbările ar putea intra în vigoare înainte de 2025.

Deși guvernul nu a anunțat niciun detaliu în weekend, un raport din decembrie al Academiei Chineze de Științe Sociale, un grup de reflecție guvernamental de top, a estimat că toată lumea se va pensiona la 65 de ani în cele din urmă.

În 2019, același grup de reflecție a prognozat că fondul de pensii de stat al Chinei se va epuiza până în 2035 din cauza reducerii forței de muncă. Anii de restricții stricte legate de pandemie, care au micșorat visteria administrațiilor locale, ar putea face ca deficitul de pensii să fie și mai grav.

La începutul anului trecut, mii de persoane în vârstă au protestat în mai multe orașe mari față de reducerile mari ale costurilor lor medicale, temându-se că administrațiile locale îi vor pune să facă plăți individuale pentru a acoperi deficitul.

Foto: Freepik

Furie pe rețelele sociale

Chinezii au reacționat cu furie pe rețeaua chineză de social media față de modificarea vârstei de pensionare, mulți exprimându-și nemulțumirea față de perspectiva accesului întârziat la pensie. Tinerii s-au plâns, de asemenea, că vor avea mai puține locuri de muncă dacă lucrătorii în vârstă vor rămâne mai mult timp în câmpul muncii. Pe Weibo, hashtag-ul "avansarea reformei de amânare a vârstei de pensionare" a fost unul dintre cele mai frecvente subiecte începând de duminică.

Unul dintre cele mai apreciate comentarii spune: "Vă rugăm să fiți conștienți: amânarea vârstei de pensionare înseamnă doar că nu puteți primi pensia până foarte târziu. Nu garantează că veți mai avea un loc de muncă înainte de asta!"

"Tinerilor le este greu să găsească locuri de muncă, dar persoanelor în vârstă nu li se permite să se pensioneze. Ce vreți să faceți? Cum puteți îndrăzni să încurajați oamenii să aibă trei copii?", a comentat un alt utilizator Weibo, referindu-se la planurile guvernului de a stimula populația în scădere a Chinei.

Pe Xiaohongshu, echivalentul chinez al Instagram, hashtag-ul "vârsta de pensionare" a atras, de asemenea, aproximativ 100 de milioane de vizualizări până marți dimineață. "Întârzierea vârstei de pensionare pe 'bază voluntară'? La fel cum generația în vârstă a fost forțată 'voluntar' să aibă un singur copil sau a fost concediată din întreprinderile de stat?", scrie un utilizator Xiaohongshu.

Foto: Unsplash

Problemele demografice ale chinei

Rata șomajului în rândul tinerilor din China a crescut la niveluri istorice după pandemia de Covid-19. Chiar și după ridicarea restricțiilor, angajatorii continuă să renunțe la angajări pe măsură ce economia încetinește.

Măsurile drastice luate de guvern în sectoare precum cel tehnologic, cel imobiliar și cel al meditațiilor private, cândva cele mai mari angajatoare de absolvenți de facultate, au eliminat multe locuri de muncă disponibile pe piață. O nepotrivire structurală a exacerbat problema, deoarece absolvenții optează pentru locuri de muncă de birou în detrimentul celor care presupun muncă fizică, în timp ce fabricile se luptă să angajeze lucrători.

Lipsa locurilor de muncă de calitate ar putea agrava criza demografică din China. Chiar dacă guvernul a relaxat limita privind numărul de copii permis unui cuplu, a lansat campanii naționale care încurajează familiile să aibă mai mulți copii și a oferit facilități financiare, dorința chinezilor de a avea copii este aproape cea mai scăzută din lume.

Populația țării a scăzut în ultimii doi ani, anul 2023 marcând cea mai scăzută rată a natalității de la fondarea Chinei comuniste în 1949. Anul trecut, China a fost depășită de India ca cea mai populată țară din lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel