Data publicării:

Papa Francisc, îndemnat de supraviețuitori ai abuzurilor sexuale să ia masuri mai ferme împotriva agresorilor

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Suveranul pontif va merge în Belgia, unde printre subiectele abordate vor fi cele ale abuzurilor sexuale din partea clericilor, dar și problema migrației, cu care Europa se confruntă în ultima vreme.

Citește și: Papa Francisc, apel la nivel înalt în Timorul de Est. Liderii țării să ”prevină orice formă de abuz” împotriva copiilor și adolescenților

Papa Francisc  a fost îndemnat să ia măsuri mai ferme împotriva agresorilor sexuali din rândul clericilor, dar și să solicite reforme mai profunde în sânul Bisericii Catolice. Îndemnul vine din partea supraviețuitorilor din Belgia ai abuzurilor sexuale săvârșite de clerici, apelul având loc cu numai câteva zile înaintea unei vizite pe care suveranul pontif o va efectua la Bruxelles, informează Reuters, citat de Agerpres.

Papa Francisc (87 de ani), care a descris abuzurile ca fiind ”demonice” și a anunțat că a prioritizat acțiunile de prevenire a acestui fenomen - urmează să se întâlnească cu supraviețuitori și activiști în timpul unui turneu în Belgia și Luxemburg, care va avea de asemenea în prim-plan problema migranților.

Jean Marc Turine, un scriitor în vârstă de 78 de ani care a fost abuzat pe când era copil la o școală catolică din Bruxelles, a spus că Biserica nu a făcut suficient pentru a răspunde crizei mai ample.

”Suntem afectați. A fost criminal. E ceva incredibil de pervers. Continua și tot continua”, a declarat Jean Marc Turine, care a povestit cazul său în cartea Reverend Fathers”, publicată în 2002.

”Vreau să-i spun papei că e timpul să stea de vorbă cu noi... Este șeful Bisericii și este timpul să ne spună ceva cu adevărat semnificativ, nu doar scuzele lui, de care nu avem nevoie”, a declarat el pentru Reuters.

Peste 700 de plângeri și rapoarte referitoare la abuzuri în sânul Bisericii au fost inițiate în Belgia începând cu 2012, potrivit unui raport din 2022 al Bisericii Catolice din această țară.

Scandaluri de abuz vizând clerici catolici au izbucnit în țări de pe tot globul în ultimele decenii. În iulie, Noua Zeelandă a dat publicității rezultatele unei anchete publice, care a descoperit că circa 200.000 de copii, tineri și adulți vulnerabili au fost abuzați pe când se aflau în centre de îngrijire, ale statului sau religioase, în ultimii 70 de ani.

”Spuneți-mi un loc unde papa se duce fără să vorbească despre abuzuri sexuale”, a declarat Rik Deville, un fost preot flamand în vârstă de 80 de ani.

Lideri ai Bisericii din Belgia și-au lat angajamentul de a aborda problema abuzului și de a implementa politici stricte împotriva abuzatorilor.

”Avem toleranță zero”, a precizat Geert De Kerpel, purtător de cuvânt al episcopilor belgieni. Preoții care au săvârșit abuzuri au fost caterisiți, a adăugat el. ”E o realitate și cu siguranță se întâmplă din nou acum în Belgia”.

Scandaluri similare, în mai multe țări europene

Astfel de scandaluri au afectat aproape toate țările din Europa, printre care Germania, Franța, Irlanda, Spania sau Portugalia.

Papa Francisc a creat o comisie papală de nivel înalt dedicată problemei abuzurilor comise de clerici și a inaugurat un sistem global prin intermediul căruia catolicii pot raporta suspiciuni de abuz sau mușamalizări săvârșite de episcopi.

Grupurile de supraviețuitori i-au cerut să ia măsuri suplimentare și vor ca suveranul pontif să-i împuternicească pe toți clericii la nivel global pentru a raporta orice suspiciune de abuz către autoritățile locale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel