Papa Francisc îi critică pe Trump și Harris: Votanții trebuie să aleagă "răul cel mai mic"
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Papa Francisc a descris vineri alegerea pe care votanții din SUA trebuie să o facă în cursa prezidențială ca fiind una între "răul cel mai mic", considerând că politicile anti-imigrație ale fostului președinte Donald Trump și sprijinul vicepreședintei Kamala Harris pentru drepturile la avort. Ambele politici, conform acestuia, sunt "împotriva vieții".    

„Trebuie să alegi răul cel mai mic. Cine este răul cel mai mic? Acea doamnă sau acel domn? Nu știu,” a spus Papa Francisc în timpul unei conferințe de presă la bordul avionului papal, referindu-se la Kamala Harris și Donald Trump. „Fiecare, cu propria conștiință, ar trebui să se gândească la asta și să acționeze.”

Francisc a fost mai vocal în privința politicii decât predecesorii săi și a făcut pași pentru a deschide mai mult Biserica Catolică. Deși a apărat în mod constant și ferm învățătura Bisericii Catolice că avortul este distrugerea deliberată a unei vieți umane, Papa a insistat că aceasta nu poate fi izolată de alte probleme legate de viața umană, inclusiv imigrația.

„Să trimiți migranții departe, să îi lași oriunde vrei, să îi lași... e ceva teribil, există rău acolo. Să scoți un copil din pântecele mamei sale este o asasinare, pentru că acolo există viață. Trebuie să vorbim clar despre aceste lucruri,” a spus el.

Papa Francisc s-a pronunțat anterior asupra problemelor politice

Papa Francisc s-a pronunțat anterior asupra problemelor politice, semnalând poziții mai progresiste prin permiterea preoților să ierte avorturile, autorizarea binecuvântărilor pentru cuplurile de același sex și avertizările repetate despre schimbările climatice.

El a provocat episcopii catolici din SUA care au insistat că avortul este problema „principală”, argumentând că situația migranților este, de asemenea, legată de apărarea vieții. În 2016, Papa Francisc a descris planul candidatului prezidențial de atunci, Donald Trump, de a construi un zid pentru a opri migranții să traverseze granița SUA-Mexic drept „necreștinesc.”

De exemplu, Papa Francisc i-a îndemnat joi pe liderii politici din Singapore, un important centru financiar global, să caute salarii echitabile pentru cei peste un milion de lucrători migranți mai prost plătiți din țară.

În probabil ultimul discurs important dintr-un ambițios turneu de 12 zile prin Asia de Sud-Est și Oceania, Suveranul Pontif, în vârstă de 87 de ani, și-a exprimat îngrijorarea față de îmbătrânirea rapidă a populației din Singapore și față de forța sa de muncă migrantă, concentrată în industria construcțiilor și a serviciilor interne.

„Sper că se va acorda o atenție deosebită celor săraci și vârstnicilor ... precum și protejării demnității lucrătorilor migranți”, a precizat Papa într-un discurs adresat unui număr de aproximativ 1000 de politicieni și lideri civili și religioși.

CITEȘTE ȘI: Papa Francisc îndeamnă la salarii echitabile pentru lucrătorii migranți din Singapore - FOTO

Alegătorii catolici au fost împărțiți în 2020 apropre egal între Biden și Trump

Și când episcopii dezbăteau în 2021 dacă ar trebui să refuze împărtășania persoanelor publice care susțin dreptul la avort, inclusiv președintelui Joe Biden, Papa Francisc i-a îndemnat să ia decizii dintr-o perspectivă „pastorală” și nu una politică. Papa a declarat că nu a refuzat niciodată împărtășania cuiva.

Francisc a criticat cuplurile care aleg să aibă animale de companie în loc de copii, aliniindu-se cu opiniile exprimate de partenerul de candidatură al lui Trump, senatorul JD Vance, un convertit la catolicism, care a ironizat femeile fără copii, numindu-le „doamne cu pisici”, și a descris pe cei din „clasa de conducere” a țării care nu au copii drept „mai sociopați”.

Papa a comentariile în mai, când s-a adresat unei conferințe la Roma privind criza demografică care afectează Italia și Europa.

"Casele sunt umplute cu obiecte și golite de copii, devenind locuri foarte triste. Nu lipsesc cățeii, pisicile, acestea nu lipsesc. Este o lipsă de copii”, a spus el cu acea ocazie.

CITEȘTE ȘI: Papa îi laudă pe indonezieni că aleg copiii în locul pisicilor: "Sunteți un exemplu pentru toată lumea"

Catolicii americani au și ei o gamă largă de opinii. Conform Pew Research, 52% dintre alegătorii catolici înregistrați se descriu ca fiind republicani, în timp ce 44% spun că sunt sau înclină spre democrați.

Alegătorii catolici au fost împărțiți în 2020, cu 50% votând pentru Biden și 49% susținându-l pe Trump, conform Pew. Totuși, majoritatea catolicilor – 61% – cred că avortul ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel