Papa Francisc, dornic să meargă în Coreea de Nord. "Adică, chiar vă rog, invitați-mă"
Papa Francisc vrea să ajungă în Coreea de Nord.
Papa Francisc a cerut Phenianului să-l invite în Coreea de Nord, spunând într-un interviu televizat că nu va refuza șansa de a vizita țara și de a lucra pentru pace, scrie Yahoo News.
O potențială vizită papală în țara izolată, dotată cu arme nucleare, a fost lansată anterior în 2018, când fostul președinte al Seulului, Moon Jae-in, s-a angajat într-o rundă de diplomație cu liderul Phenianului, Kim Jong Un. Moon, care este catolic, a declarat în timpul unui summit că Kim i-a spus că pontiful va fi primit cu "entuziasm".
Papa Francisc a răspuns atunci că ar fi dispus să meargă dacă va primi o invitație oficială, dar Phenianul a întrerupt în mare măsură contactul cu Seulul, după prăbușirea celui de-al doilea summit dintre Kim și președintele de atunci al SUA, Donald Trump, în 2019, care a oprit discuțiile.
"Când mă vor invita – adică, vă rog, invitați-mă – nu voi spune nu", a declarat Papa Francisc radiodifuzorului de stat din Coreea de Sud, KBS, într-un interviu difuzat vineri.
Care va fi scopul vizitei
"Scopul este pur și simplu fraternitatea", a adăugat el.
Legăturile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud au fost la un nivel scăzut de când Seul are un nou președinte, pe Yoon Suk-yeol. Yoon a oferit ajutor Nordului în schimbul denuclearizării, dar regimul lui Kim a ridiculizat planul. Nordul a dat vina pe Coreea de Sud pentru focarul său din mai de Covid-19 și, la începutul acestei luni, a amenințat că va "șterge" autoritățile din Seul, ca răzbunare.
Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste de arme în acest an, inclusiv tragerea unei rachete balistice intercontinentale la rază maximă pentru prima dată din 2017.
Îndemnul Papei Fracisc
Papa i-a îndemnat în repetate rânduri coreenilor din peninsulă să „lucreze pentru pace”.
"Voi, poporul coreean, ați suferit de pe urma războiului", a spus el.
Libertatea religioasă este consacrată în constituția Coreei de Nord, dar orice activitate religioasă este interzisă în afara instituțiilor menționate de stat. La începutul secolului al XX-lea, înainte de împărțirea peninsulei, Phenianul era un centru misionar regional cu zeci de biserici și o comunitate creștină înfloritoare, care ia adus titlul de "Ierusalimul Orientului".
Papa Francisc aminteşte că poporul ucrainean suferă o imensă cruzime
Papa Francisc s-a rugat din nou duminică pentru poporul ucrainean, despre care a spus că "suferă o imensă cruzime", la finalul slujbei duminicale, ţinută în piaţa Sf. Petru, transmite EFE.
În mesajul de duminică, suveranul pontif a declarat că, "pentru a intra în proiectul de viaţă pe care Dumnezeu ni-l propune, este nevoie să limităm spaţiul egoismului, să reducem aroganţa şi autosuficienţa, să mai lăsăm din mândrie şi orgolii, să învingem lenea şi să riscăm să iubim, chiar dacă aceasta înseamnă crucea".
Papa Francisc a spus că trebuie să alegem "uşa îngustă", aşa cum o fac "părinţii care se dedică fiilor lor făcând sacrificii şi renunţând la timpul lor; cei care se îngrijesc de ceilalţi şi nu doar de propriile lor interese; cei care se dedică vârstnicilor, celor mai săraci şi celor mai slabi; celor care lucrează din greu, făcând faţă greutăţilor şi, poate, neînţelegerilor", scrie Agerpres. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News