Data publicării:

Papa Francisc, apel la nivel înalt în Timorul de Est. Liderii țării să ”prevină orice formă de abuz” împotriva copiilor și adolescenților

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Papa Francisc le-a cerut liderilor din Timorul de Est să ”prevină orice formă de abuz” împotriva copiilor.

Papa Francisc, ajuns în Timorul de  Est unde a fost întâmpinat de o mulțime imensă, a făcut apel la liderii țării să ”prevină orice formă de abuz” împotriva copiilor și adolescenților, în contextul în care Biserica acestei țări majoritar catolice se confruntă cu un scandal de abuzuri sexuale pe care l-a ascuns mult timp, informează AFP.

După Indonezia și Papua Noua Guinee, Francisc a aterizat la începutul după-amiezii la Dili, pentru a treia etapă a turneului său maraton în regiunea Asia-Pacific, care va continua miercuri în Singapore unde se va și încheia vineri.

”Să nu uităm de numeroșii copii și adolescenți a căror demnitate a fost călcată în picioare. Fenomenul se manifestă peste tot în lume. Suntem chemați cu toții să acționăm într-o manieră responsabilă pentru a preveni orice formă de abuz și pentru a garanta o creștere senină tinerilor noștri”, a declarat suveranul pontif într-un discurs ținut în fața autorităților și a corpului diplomatic din Dili la palatul prezidențial, fără a evoca însă responsabilitatea Bisericii sau a prezenta scuze, conform Agerpres.

Episcopul abuzator Belo, recompensat cu Premiul Nobel în urmă cu aproape 30 de ani

Cazul cel mai emblematic privind Timorul de Est este cel al Monseniorului Belo, un episcop care a fost recompensat cu Premiul Nobel în 1996 pentru rolul său în independența țării, acuzat de abuzuri sexuale asupra unor băieți timp de 20 de ani și sancționat în secret de Vatican în 2020.

Grupuri de apărare a drepturilor omului au făcut presiuni pentru ca papa să vorbească despre acest subiect și să prezinte scuze victimelor, însă programul său oficial nu prevede până acum nicio întâlnire cu victimele. Pontiful va vorbi însă în fața clerului marți dimineață.

În discursul său, papa argentinian a salutat, de asemenea, noua eră de ”pace și libertate” din Timorul de Est, la două decenii după ce micul stat din Asia de Sud-Est și-a obținut independența de Indonezia vecină.

”Îi mulțumim Domnului pentru că, trecând printr-o perioadă atât de dramatică din istoria voastră, nu v-ați pierdut speranța și pentru că, după zile întunecate și dificile, a început în sfârșit o eră de pace și libertate”, a declarat papa.

Istoria celui mai tânăr stat din Asia de Sud-Est, o democrație emergentă cu 1,3 milioane de locuitori, a fost marcată de secole de colonizare portugheză, de 24 de ani de ocupație indoneziană (1975-1999) și de un referendum susținut de Organizația Națiunilor Unite (ONU) care a dus la independență.

Punctul culminant al celei de-a treia etape a turneului suveranului pontif va fi o uriașă slujbă în aer liber marți, la care sunt așteptați 700.000 de credincioși.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel