Data publicării:

Papa Francisc, aluzie la Israel și Rusia: „Lovirea fără discernământ” a civililor este crimă de război

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Făcând o aluzie la conflictele din Oientul Mijlociu și Europa de Est, Papa Francisc a afirmat luni că „lovirea fără discernământ” a civililor reprezintă o crimă de război, deoarece încalcă dreptul internațional umanitar, scrie Reuters.

Francisc, în vârstă de 87 de ani, și-a exprimat opinia într-un discurs de 45 de minute adresat reprezentanților acreditați ai Vaticanului din 184 de țări, discurs denumit uneori „starea lumii”.

În cadrul prelegerii, Papa a mai abordat conflictele din Africa și Asia, crizele de migrație din Statele Unite și America Latină, schimbările climatice și persecuția creștinilor.

Exprimând îngrijorare că războiul dintre Israel și grupul islamist palestinian Hamas din Fâșia Gaza ar putea să se extindă în Orientul Mijlociu, a cerut un „armistițiu pe toate fronturile, inclusiv în Liban”.

El a condamnat atacul transfrontalier al Hamas din Gaza în sudul Israelului, din 7 octombrie, drept un act „atroce” de „terorism și extremism”, și a reiterat apelul pentru eliberarea imediată a celor încă ținuți ostatici de militanții din Gaza.

Papa Francisc: Victimele civile nu sunt doar 'daune colaterale', ci sunt bărbați și femei, cu nume și prenume, care își pierd viețile

În declarațiile sale care leagă cele două conflicte de amploare, Francisc a subliniat că războiul modern adesea nu distinge între obiectivele militare și cele civile.

Nu există conflict care să nu ducă, într-un fel sau altul, la „lovirea fără discernământ” a populației civile, a menționat el.

„Evenimentele din Ucraina și Gaza sunt dovezi clare în acest sens. Nu trebuie să uităm că gravele încălcări ale dreptului internațional umanitar sunt considerate crime de război și nu este suficient doar să le identificăm, ci este necesar și să le prevenim. Este nevoie de eforturi mai mari din partea comunității internaționale pentru a apăra și implementa dreptul umanitar, care pare să fie singura modalitate de a asigura respectul pentru demnitatea umană în situațiile de conflict armat”, a subliniat el.

Campania militară a Israelului în Fâșia Gaza dens populată a dus până acum la moartea a 22.835 de palestinieni, conform oficialilor de sănătate palestinieni. Israelul susține că 1.200 de persoane au fost ucise în fuga dezlănțuită de Hamas din 7 octombrie și aproximativ 240 au fost luați ca ostatici.

Mii de civili ucraineni au fost uciși de la invazia cu adevărat pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022.

„Poate că trebuie să conștientizăm mai clar că victimele civile nu sunt doar 'daune colaterale', ci sunt bărbați și femei, cu nume și prenume, care își pierd viețile”, a subliniat Francisc.

Papa cere un fond unde banii economisiți prin reducerea stocurilor de arme să fie direcționați pentru eliminarea foametei

Pontiful a mai menționat că recrudescența antisemitismului de la începutul războiului din Gaza reprezintă o „ură” ce trebuie eliminată din societate.

În alte părți ale discursului său, Francisc a criticat industria armamentului, cerând înființarea unui fond unde banii economisiți prin reducerea stocurilor de arme să fie direcționați pentru eliminarea foametei.

De asemenea, a pledat pentru interzicerea universală a maternității surogat, pe care a descris-o drept „deplorabilă” și o gravă încălcare a demnității atât a femeii, cât și a copilului. „Un copil este întotdeauna un dar și niciodată baza unui contract comercial”, a subliniat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel