”Pandemie de incendii” în Brazilia. Pompierii se luptă cu flăcările care au ajuns în Parcul Național
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @dgegham
FOTO: Freepik @dgegham
Brazilia se confruntă cu cea mai gravă secetă din istoria înregistrărilor meteorologice.

Pompierii brazilieni au încercat duminică să stingă un incendiu izbucnit în Parcul Național din orașul Brasilia, un nou focar al valului de incendii care afectează Brazilia în contextul celei mai grave secete din istoria înregistrărilor meteorologice din această țară sud-americană, informează AFP.

Președintele Luiz Inacio Lula da Silva și prima doamnă a Braziliei, Rosangela da Silva, au survolat zona devastată în acea rezervație naturală din capitala braziliană, potrivit unor fotografii publicate pe conturile lor de pe rețelele de socializare.

”Guvernul federal colaborează cu pompierii pentru a lupta împotriva flăcărilor”, a scris președintele brazilian într-un mesaj online.

Noul focar reprezintă cel mai mare incendiu din acest an izbucnit în orașul Brasilia, unde s-au înregistrat 145 de zile fără ploaie și niveluri minime de umiditate.

Flăcările au devastat până în prezent 1.200 de hectare, potrivit Institutului Chico Mendez pentru conservarea biodiversității (ICMBio), responsabil cu administrarea parcurilor naționale braziliene. Reprezentanții săi au precizat că mobilizarea împotriva incendiului a continuat pe toată durata nopții de duminică spre luni în acest parc, a cărui suprafață este de 30.000 de hectare.

”Pandemie de incendii” în Brazilia

Incendiul s-a declanșat în aceeași zi în care un judecător de la Curtea Supremă, Flavio Dino, a autorizat Guvernul să depășească plafonul cheltuielilor publice pentru a finanța lupta împotriva unui fenomen pe care el l-a denumit ”o pandemie de incendii”.

”Nu putem refuza un ajutor maximal și eficient pentru mai mult de jumătate din teritoriul nostru (...) sub pretextul respectării unei reguli contabile care nu figurează în Constituție”, a declarat Flavio Dino, care a fost până în luna ianuarie ministrul Justiției în administrația președintelui Lula da Silva.

”Obiectivul este acela de a dezlega complet mâinile statului brazilian” pentru a proteja populațiile afectate de flăcări, mai ales în Amazonia”, a adăugat el.

Numărul incendiilor înregistrate până acum în septembrie 2024 (55.517) l-a depășit deja pe cel înregistrat pe durata întregii luni septembrie din 2023 (46.498), potrivit Institutului Național de Cercetare Spațială (INPE).

Incendiile din Brazilia se propagă mai ușor din cauza unei secete istorice, pe care experții o asociază cu schimbările climatice, și a unei rate scăzute de umiditate.

Fumul degajat de incendii afectează unele dintre marile orașe ale Braziliei, cum ar fi Sao Paulo și Rio de Janeiro, precum și țările vecine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel