Panama Papers/ Premier vizat, gest șocant în timpul unui interviu- VIDEO
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Lumea este zguduită de o scurgere de documente care aparțin firmei Mossack Fonseca, cu sediul central în Panama. Este a patra firmă la nivel mondial de avocatură offshore.

VEZI AICI MAI MULT: Panama Papers. Scurgeri masive de documente: Secretele financiare ale bogaților lumii- Filiera românească

Vizat de dezvăluirile din documentele scurse este și Sigmundur Gunnlaugsson, prim-ministrul Islandei. După ce documentele au fost scurse în presă și totul a fost făcut public, premierul Islandei acorda un interviu, în timpul căruia a fost întrebat despre Panama Papers. Inițial, prim-ministrul a răspuns că a declarat totul autorităților fiscale cu privire la compania Wintris, apoi, la insistențele jurnalistului, el s-a ridicat și a părăsit locul unde acorda un interviu televiziunii suedeze SVT.

"Ce face încercați să faceți? E total nepotrivit", a întrebat revoltat premierul Islandei.

Potrivit documentelor, prim-ministrul Sigmundur David Gunnlaugsson şi soţia sa au deţinut în secret o companie offshore care a investit milioane de dolari în obligaţiuni, în timp ce ţara lor se confrunta cu criza financiară. Când David Gunnlaugsson a devenit premierul Islandei, în 2013, ascundea un secret care i-ar fi putut afectat cariera politică. El şi soţia sa au împărţit acţionariatul unei companii offshore din Insulele Virgine Britanice încă din 2009 când Gunnlaugsson a intrat în Parlament. Câteva luni mai târziu el şi-a vândut acţiunile soţiei pentru un dolar. Compania lor a deţinut obligaţiuni care valorau iniţial milioane de dolari în trei banci gigant din Islanda. Acestea au intrat în colaps în timpul crizei financiare globale din 2008, iar compania sa a devenit creditor în dosare de insolvenţă. Guvernul condus de Gunnlaugsson a negociat anul trecut un acord cu creditorii, fără a dezvălui însă miza financiară a familiei sale. Gunnlaugsson a refuzat să recunoască dacă interesele familiei sale i-au influenţat sau nu deciziile, scrie Digi24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel