Pământul a fost la un pas să fie lovit de o erupție solară „extrem de rară”. Urmările ar fi putut fi catastrofale / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Luni, 13 martie 2023, Soarele a ejectat o cantitate de masă coronală (CME) care a călătorit prin spațiu cu cel puțin 3.000 de kilometri pe secundă, probabil cea mai rapidă viteză înregistrată vreodată.

Particulele expulzate au ajuns pe orbita Pământului în mai puțin de o zi. Dacă ar fi lovit Pământul, rezultatele ar fi putut fi catastrofale, dar, din fericire, CME a fost îndreptată aproape în direcția opusă. Cu toate acestea, explozia este un semnal că data viitoare s-ar putea să nu fim atât de norocoși, conform IFL Science.

În ciuda faptului că s-a produs în partea cealaltă a Soarelui, se pare că evenimentul a provocat o furtună minoră de radiații pe Pământ.

CME-urile implică exploziile de plasmă a Soarelui care sunt ejectate în spațiu, de obicei în asociere cu erupții solare. CME-urile sunt obișnuite, dar cele mai multe sunt prea mici pentru a duce la daune majore și oricum nu sunt îndreptate întotdeauna spre Pământ. Estimările preliminare spun că evenimentul de ieri este „extrem de rar”, probabil că se întâmplă o dată sau de două ori în câteva decenii.

În 1989, două CME-uri și o erupție solară de clasa X-15 s-au combinat și au umplut magnetosfera Pământului cu particule încărcate, provocând aurore până în regiuni sudice, precum Florida. La acea vreme a fost provocată o întrerupere de nouă ore a curentului electric în provincia Quebec. 

O furtună mult mai mare, cunoscută sub numele de Evenimentul Carrington din 1859, a afectat sistemele de telegraf din America de Nord. Dacă ar avea loc astăzi, consecințele ar fi dezastruoase și ar duce la prăbușirea rețelelor electrice, la pierderea controlului sateliților de pe orbită și ar afecta Internetul. Costurile ar fi de 2,6 trilioane de dolari doar în America de Nord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel