Data publicării:

Palestinienii speră la un armistițiu înainte ca Israelul să atace orașul de frontieră unde se adăpostesc 2,3 milioane de persoane

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Cel mai înalt diplomat american s-a întâlnit astăzi cu liderul de facto al Arabiei Saudite, într-o vizită care, speră palestinienii, va duce la un armistițiu în Gaza.

Cel mai înalt diplomat american s-a întâlnit astăzi cu liderul de facto al Arabiei Saudite, într-o vizită care, speră palestinienii, va duce la un armistițiu în Gaza înainte de amenințarea unui atac israelian asupra Rafah - orașul de frontieră în care se adăpostește aproximativ jumătate din populația enclavei.

Secretarul de stat Antony Blinken a sosit la Riyadh la începutul primei sale călătorii în Orientul Mijlociu de când Washingtonul a intermediat o ofertă, cu contribuția Israelului, pentru prima încetare a focului prelungită din timpul războiului.

Întâlnirea sa cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman a durat aproximativ două ore, iar secretarul de stat nu a răspuns la întrebările reporterilor în timp ce se întorcea la hotelul său.

Oferta, transmisă săptămâna trecută către Hamas de către mediatorii din Qatar și Egipt, așteaptă un răspuns din partea militanților, care spun că doresc mai multe garanții că aceasta va pune capăt războiului de patru luni din Fâșia Gaza.

"Imposibil de spus dacă vom obține un progres, când vom obține un progres", a declarat un oficial american de rang înalt reporterilor în timpul zborului spre capitala saudită.

"În acest moment, mingea este în terenul Hamas", a mai afirmat acesta.

Blinken urmărește să obțină sprijin pentru planurile SUA pentru ceea ce ar urma: reconstruirea și administrarea Gaza și, în cele din urmă, pentru un stat palestinian

Dincolo de armistițiul propriu-zis, Blinken urmărește să obțină sprijin pentru planurile SUA pentru ceea ce ar urma: reconstruirea și administrarea Gaza și, în cele din urmă, pentru un stat palestinian - pe care Israelul îl respinge acum - și pentru ca țările arabe să normalizeze legăturile cu Israelul.

Israelul și-a continuat ofensiva și a amenințat cu un nou atac terestru asupra Rafah, un mic oraș de la granița sudică cu Egiptul, unde trăiesc în prezent peste jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza, majoritatea în corturi improvizate.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a vizitat astăzi trupele, a afirmat că forțele sale au ucis sau rănit mai mult de jumătate din forțele combatante ale Hamas și că vor continua până la "victoria totală".

El a mai spus că războiul va continua timp de "luni de zile".

Înaltul oficial al Hamas, Sami Abu Zuhri, a respins afirmațiile lui Netanyahu și a declarat că acesta "joacă jocul victoriilor iluzorii" în fața rezistenței continue.

Propunerea de încetare a focului, așa cum a fost descrisă de surse apropiate discuțiilor, ar prevedea un armistițiu de cel puțin 40 de zile în care militanții ar trebui să elibereze civilii dintre ostaticii pe care îi mai dețin, urmat de etape ulterioare de predare a soldaților și a cadavrelor.

Singurul armistițiu de până acum a durat doar o săptămână, în noiembrie.

"Vrem ca războiul să se încheie și vrem să ne întoarcem acasă, asta este tot ce ne dorim în acest stadiu", a declarat Yamen Hamad, 35 de ani, un tată a patru copii, contactat prin aplicația de mesagerie la o școală ONU din Deir al-Balah, în centrul Gaza.

Zona este una dintre puținele în care tancurile israeliene nu au avansat încă și este aglomerată cu zeci de mii de familii strămutate.

"Tot ce facem este să ascultăm știrile prin intermediul unor radiouri mici și să vizualizăm internetul în căutarea unei speranțe", a spus el.

"Sperăm că Blinken îi va spune lui Netanyahu că ajunge și sperăm ca facțiunile noastre să decidă în interesul poporului nostru", conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel