Oxfam atenționează: 1% din populația lumii deține 110 trilioane dolari
Cei mai bogați 85 oameni ai lumii au acumulat o avere totală echivalentă cu cea deținută de jumătatea din cei mai săraci oameni ai planetei (3,5 miliarde persoane), se precizează într-un raport al Oxfam. Potrivit organizației globală, acest decalaj, în continuă creștere, ar putea declanșa tensiuni sociale.
În raportul numit "Working for the Few", prezentat luni, Oxfam, o alianță compusă din 17 organizații internaționale care luptă împotriva sărăciei și nedreptăților sociale, a precizat ca extinderea inegalității economice a fost generată de ascensiunea rapidă a averilor celor mai bogați și atrage atenția asupra impactului "pernicios" a decalajului în continuă creștere între un mic grup de superbogați și sutele de milioane de concentățeni ai lor.
Mica elită de 85 superbogați, care ar putea încăpea într-un autobuz cu etaj, au acumulat averi echivalente cu bogăția a 3,5 miliarde de oameni dintre cei mai săraci, respectiv 1,7 trilioane de dolari, se arată în noua analiză realizată de Oxfam.
Rezultatul cercetării a fost publicat înainte de Forumul Economic Mondial de la Davos, care începe în această săptămână și care reunește multe dintre cele mai influente persoane din mediul politic și economic, inclusiv premierul britanic David Cameron și ministrul de Finanțe al Marii Britanii, scrie independent.co.uk.
Potrivit raportului, cei mai bogați oameni din lume (1% din populația globală) înregistrează o avere de 110 trilioane dolari, reprezentând aproape jumătate din averea întregii lumi. Poziția de lider pe lista celor mai bogați oameni este ocupată de mogulul mexican în telecomunicații Carlos Slim Helu, care deține, potrivit Forbes, 73 miliarde de dolari, urmat de Bill Gates, (67 mld dolari).
Alte nume cunoscute, aflate pe lista superbogaților, sunt Warren Buffett, a cărui valoare estimată este de 53,5 mld dolari, și Larry Page, co-fondatorul Google, cu 23 mld. dolari. Cea mai bogată femeie este Liliane Bettencourt, moștenitoarea imperiului L'Oreal, cu o avere de 30 mld. dolari.
"Aceasta concentrație majoră a resurselor economice în mâinile câtorva persoane reprezintă o amenințare reală la adresa sistemului economic și politic", arată raportul.
"Oamenii sunt din ce în ce mai separați de puterea economică și politică, sporind, în mod inevitabil, tensiunile sociale", susțin cercetătorii organizației globale.
Oxfam face un apel la cei care se vor întruni la Davos să ia atitudine în fața creșterii inegalității între oameni, recomandând susținerea impozitării progresive, evitarea folosirii bunăstării economice pentru a obține favoruri politice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News