Data actualizării:
Data publicării:

Ovidiu Raețchi, solicitare pentru audierea șefilor din Jandarmerie și MAI

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Politica
WhatsApp

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi, vicepresedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, a anunțat luni că liberalii au cerut convocarea urgentă a Comisiei, în vederea audierii șefilor din Jandarmerie și din MAI pe tema intervenției din 10 august, din Piața Victoriei. 

Într-un mesaj adresat președintelui Comisiei, Dorel Căprar, el a formulat o solicitare în 10 puncte în care arată că se impun lămuriri, printre altele, cu privire la strategia ofensivă a Jandarmeriei, dotările și armamentul de care au dispus jandarmii, precum și detalii legate de ordinul de intervenție.

Redăm integral textul scrisorii:

Către Președintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor, Dorel-Gheorghe Căprar,

Stimate domnule Preşedinte,

Misiunea fundamentală a Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională este de a asigura controlul asupra unor ministere esențiale pentru securitatea națională. Această misiune trebuie îndeplinită cu responsabilitate, dar și cu o foarte mare atenție pentru drepturile și libertățile cetățenilor. Este de datoria noastră să ne asigurăm că forța coercitivă a statului nu se transformă într-una de represiune și că atribuțiile instituțiilor pe care le supreveghem nu sunt extinse sau încălcate abuziv.

Misiunea de control care revine Comisiei noastre trebuie exercitată continuu - și mai ales în momente în care opinia publică reclamă comportamente inadecvate din partea ministerelor din aria noastră de responsabilitate. Această misiune de control se exercită prin ședințe ale Comisiei care au loc în cadrul Parlamentului, organismele supuse controlului răspunzând convocării noastre, nu prin vizite de protocol la sediile instituțiilor și nu prin mese festive la invitația acestora.

În ultimele luni, am solicitat în mai multe rânduri audierea ministrului de Interne și a șefilor din Jandarmerie, după o serie de intervenții îngrijorătoare în cursul manifestațiilor de protest din București. Ne doream să aflăm, în cadrul acelor audieri, ce condiții speciale au determinat intervenții în forță, în contextul în care în România am avut sute de proteste pașnice. Din păcate, parlamentarii PSD-ALDE au votat de fiecare dată împotriva convocărilor solicitate - deși acestea erau legitime, necesare, chiar obligatorii în baza atribuțiilor noastre. Dacă nu intervenim atunci când cetățenii acuză brutalități ale forțelor de ordine, atunci când să o facem și care mai sunt atribuțiile noastre? Cred că dacă Comisia nostră și-ar fi exercitat la timp această atribuție de control, dacă am fi arătat Ministrului de Interne că dă socoteală cu adevărat în fața Parlamentului, nu am fi ajuns la intervenția violentă din Piața Victoriei.

Vă amintesc că, în urma votului PSD-ALDE, s-a decis ca noi, membrii Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, să controlăm o ipotetică implicare a SPP în viața politică, deși singura dovadă invocată în acest sens a fost o declarație a unui membru PSD, care a spus că a avut o discuție cu o persoană pe care nu o poate numi. Îmi place să cred că veți considera cel puțin la fel de importante câteva sute de mărturii ale unor cetățeni spitalizați în urma intervențiilor Jandarmeriei, care își pot dovedi acuzațiile cu certificate medicale. Sper cu sinceritate că activitatea Comisiei noastre nu vizează atacarea sau protejarea unor instituții în funcție de protecția politică de care se bucură.

Iată de ce sunt absolut convins, domnule președinte, că veți accepta solicitarea noastră pentru convocarea imediată a unei ședințe a Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională în cadrul căreia să fie invitați: ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, conducerea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, precum și șeful Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, urmând ca lista să fie extinsă în cursul săptămânilor viitoare. Obiectul audierii va fi intervenția Jandarmeriei la mitingul din 10 august, din Piața Victoriei.

Temele audierii vizează exclusiv exercitarea controlului parlamentar, având ca obiectiv informarea cetățenilor și verificarea actului de conducere, fără să existe vreo suprapunere cu ancheta penală în curs.

Ne dorim să aflăm de la persoanele audiate, între altele:

1. Ce factor de răspundere a decis la mitingul din 10 august, dar și la unele manifestații din lunile anterioare, o abordare strategică agresivă și ofensivă, în timp ce la sute de alte proteste de acest fel, inclusiv din data de 11 august, abordarea a fost una defensivă, neexistând niciun fel de incidente?

2. Dacă această decizie s-a bazat pe informații vizând prezența unor grupuri agresive la miting (facțiuni ale unor galerii), de ce aceste grupuri, care sunt foarte bine cunoscute structurilor din MAI, nu au fost descurajate, blocate, izolate și reținute încă din primele momente ale protestului?

3. Care au fost dotările/ armamentul/ muniția utilizate în cursul zilei de 10 august și în ce cantitate?

4. O serie de imagini dovedesc lovirea de către jandarmi a unor manifestanți pașnici, izolați, care își țineau mâinile ridicate, cu picioarele și cu bastoane de cauciuc peste față și cap. Este aceasta o practică asumată de Jandarmeria Română și de Ministerul Afacerilor Interne?

5. O serie de imagini dovedesc folosirea de substanțe iritant-lacrimogene asupra unor persoane pașnice, uneori culcate la pământ, care nu amenință în niciun fel jandarmii, de la distanțe foarte mici. Este aceasta o practică asumată de Jandarmeria Română și de Ministerul Afacerilor Interne?

6. Cum se explică faptul că doi jandarmi au fost pierduți pe drum de colegi și nu a existat nicio acțiune pentru protejarea lor - această protecție fiind asigurată tot de cetățeni?

7. În mod paradoxal, persoanele violente, care au participat la agresarea jandarmilor, nu prezintă urme de lovituri și nu au necesitat intervenția medicilor. Pe de altă parte, există foarte multe femei în rândul persoanelor internate în spital și care necesită îngrijiri medicale. A existat o strategie pentru urmărirea protestatarilor pașnici și inofensivi și pentru menajarea celor violenți?

8. Deși centrul violențelor s-a aflat în dreapta Guvernului, în zona bulevardelor Lascăr Catargiu-Calea Victoriei, au fost folosite aceleași mijloace de intervenție și în zone unde nu au existat incidente. De ce protestatarii pașnici au fost asimilați huliganilor? Câți jandarmi sub acoperire au fost utilizați în 10 august, cu ce ordine și în ce măsură aceștia s-au implicat în declanșarea și încurajarea violențelor?

9. Care este practica asumată de Jandarmeria Română în ceea ce privește reprezentanții presei și de ce am avut din nou un incident internațional în care jurnaliști străini au acuzat tratamente brutale?

10. În ce condiții a fost emis ordinul de intervenție în forță și cu ce obiective?

Așteptăm, domnule președinte, să dați curs solicitării noastre în regim de urgență, dovedind faptul că Parlamentul României poate fi o instituție utilă și responsabilă în raport cu solicitările cetățenilor”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel