Data actualizării:
Data publicării:

Ovidiu Nicolae, profesor de sport din Buzău, a murit la 40 de ani. Ce este cardiomiopatia, posibilă cauză a decesului

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Cont personal de Facebook
Sursa: Cont personal de Facebook
Ovidiu Nicolae, profesor de sport din Buzău, a murit la vârsta de 40 de ani.

Ovidiu Nicolae ieșise la alergat și a fost găsit la pământ. Joi seară, profesorul a fost dus la UPU, în stop cardio-respirator. Ovidiu Nicolae a murit la secția ATI a spitalului din Buzău, unde se afla în comă de aproape 72 de ore.

Nu se știe motivul morții. Sunt mai multe ipoteze, motiv pentru care Poliția a intrat pe fir. Oamenii legii au fost chemați să stabilească împrejurările în care a avut loc tragedia.

 

Două ipoteze au fost luate în calcul în acest caz: fie că Ovidiu Nicolae a fost lovit de cineva, fie că a alergat după cineva, s-a împidicat și a căzut. Nu sunt însă dovezi care să ateste spusele martorilor. Dar o a treia ipoteză este că, probabil, avea cardiomiopatie.

 

Ce este cardiomiopatia

 

Cardiomiopatia este un termen medical care descrie bolile mușchiului cardiac (miocardul). Aceste boli afectează capacitatea inimii de a pompa sângele eficient în tot corpul.

Prof. dr. Ruxandra Jurcuț, medic primar cardiolog, a vorbit, în cadrul conferinței „Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”, organizată de DCMedia Group, despre gradul de cardiomiopatii din rândul populației. De asemenea, a spus și care sunt cele mai severe dintre acestea.

O bună parte dintre cardiomiopatii sunt genetice. De asemenea, o particularitate esențială este vârsta tânără la care sunt diagnosticate, în foarte multe cazuri, uneori chiar la vârstă pediatrică și acelea sunt formele cele mai severe, cu riscuri foarte mari, ceea ce, bineînțeles, are foarte multe implicații sociale, psihologice, la nivel de încadrare în societate, în muncă și de formare de familii, a explicat prof. dr. Ruxandra Jurcuț, medic primar cardiolog, în cadrul conferinței „Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”, eveniment organizat de DC Media Grup, sub egida Societății Române de Cardiologie și Fundației Române a Inimii.

Cardiomiopatia este o afecțiune care afectează mușchiul inimii, cunoscut și sub numele de miocard. Există mai multe tipuri de cardiomiopatie, iar simptomele ei pot varia în funcție de tip și pot include oboseală, dificultăți de respirație, umflături în picioare și abdomen, palpitații și senzație de amorțeală în membrele inferioare. 

Cătălin Radu, director general al Bristol Myers Squibb România, a explicat mai multe în cadrul conferinței „Pompează Viață #Cardiomiopatia Contează”, organizată de DC Media Group în parteneriat cu Bristol Myers Squibb România.

El explicat, în cadrul conferinței, că în România este nevoie de multă muncă pentru ca cetățenii care suferă de cardiomiopatie să poată beneficia de îngrijiri. Potrivit acestuia, chiar dacă numărul celor afectați este unul relativ mic, ei nu trebuie ignorați, ci ajutați. 

„Chiar dacă cardiomiopatiile afectează doar 60.000 – 70.000 din oamenii din țara asta, în vreme ce unul din trei suferă în general de o boală cardiovasculară. 20% mor, într-un an, de cardiomiopatie și vreo 80% în 7-8 ani. E aproape ca la cancer. Emoția pe care o trezește un diagnostic de cancer este incomparabil mai mare. Nu conștientizăm noi ce înseamnă impactul emoțional pe cel depistat cu o asemenea boală, pe familia lui.

(...) Nu vreau să mă gândesc cum s-au simțiți zeci de mii de spectatori când a picat, pur și simplu, un sportiv de înaltă performanță pe terenul de sport", a spus Cătălin Radu. 

Vedeți mai multe aici pentru a înțelege ce înseamnă real cardiomiopatiile:

Youtube video image

 

Mesajul transmis de preotul Paul Iulius Negoiță despre îndrăgitul profesor de sport:

 

„E o săptămână de când soția domnului profesor Ovidiu Nicolae a venit la Altar și ne-a zis că starea soțului este foarte grevă.

Ne-a transmis starea de șoc în care se afla. Un om tânăr, la cununia căruia am fost oficianți, bucurându-ne  împreună cu minunații lor nași, familia Burducea, se afla între viață și moarte.

Ne-am rugat, am sperat, am avut convingerea că la 40 de ani poți învinge orice, chiar și un infarct.

Am primit mesaj că speranța noastră...

Trist, foarte trist! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel