Ouă în Purgatoriu. Rețeta de mic dejun pentru curajoși
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Ouăle în Purgatoriu reprezintă o rețetă de mic dejun absolut delicioasă. Ai curaj să îl încerci?

Ingrediente

Sos de roşii picant

750 gr roşii (dulci şi coapte)
1 lingură pastă Nduja (pasta de carne cu ardei iute)
3 căţei de usturoi
1 linguriţă de zahăr
1 fir bogat de busuioc
2 linguri ulei de măsline
sare

Ouă

4-5 ouă
12 roşii cherry (opţional)
10 frunze mari de busuioc
1 lingură parmezan răzuit fin

Toast cu parmezan

2 felii de pâine ţărănească
puţin ulei de măsline
2 linguriţe parmezan răzuit
piper negru

Cum se prepară

Roşiile se taie în două şi se dau pe răzătoarea mare, ţinându-le cu pulpa în jos, până rămâneţi doar cu coaja în mână. Într-o tigaie/cratiţă largă (cca 25-28 cm) se pune uleiul şi Nduja şi se lasă până e topită de tot. Se adaugă usturoiul strivit şi se căleşte 1 minut, până începe să miroasă plăcut. Se adaugă piureul de roşii, zahărul şi sare. Se aduce la fierbere şi se fierbe la foc mediu la început, apoi, pe măsură ce scade sosul, se dă focul mai mic ca să nu se ardă, scrie e-rețete.ro.

Amestecaţi când şi când în sos, mai ales pe final când e scăzut, ca să nu se prindă de fund şi să-i verificaţi consistența. După aprox 20-25 de fiert, sosul ar trebui să fie scăzut bine şi grăsimea să se fi adunat pe margini, semn că e gata. Se drege de sare. Se adaugă firul de busuioc şi se lasă acoperit până e nevoie de el. Sosul se poate pregăti din timp şi se păstrează la frigider. Când vreţi să serviţi ouăle, reînfierbântați sosul, dacă a stat la frigider.

Se adaugă roşiile cherry tăiate în două şi se fierb în sos 5 minute. În acest timp, se adaugă şi busuiocul tocat. În continuare, ouăle se pot pregăti toate direct în vasul în care aţi făcut sosul sau puteţi folosi două vase individuale (de aprox 18-20 cm diametru).Spargeţi ouăle în sosul fierbinte şi lăsaţi pe foc încă 1-2 minute, până albuşul de pe fund e opac. Presaraţi parmezan răzuit peste tot (peste sos şi ouă) şi râşniţi piper negru.

Transferaţi vasul (sau vasele) la cuptorul încins la 160C şi lăsaţi până albuşul e complet închegat (cca 4-5 minute).

Pentru toast, se picură feliile de pâine cu puţin ulei pe ambele părţi. Se prăjesc în tigaia grill (fără grăsime) până prind urme uşoare de grătar. Presaraţi un strat subţire de parmezan pe una din părţi, râşniţi puţin piper negru şi puneţi pâinea din nou cu acea față în jos în tigaia grill, maxim 1 minut, până parmezanul se topeşte, rumeneşte şi devine crocant. Serviţi ouăle fierbinţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel