Data publicării:

Orientul e pe cale să explodeze: Riscă Iranul un război total împotriva Israelului? Chirieac: Iranul nu e o democrație. Ordinul va fi executat

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Orientul Mijlociu e din nou pe un butoi de pulberi în contextul în care tot mai multe voci se tem de o mișcare militară nesăbuită a Iranului, stat fundamentalist care susține terorismul, împotriva Israelului.

Statele Unite sunt în alertă maximă şi se pregătesc pentru un posibil atac al Iranului care să vizeze active israeliene sau americane din regiune ca răspuns la atacul Israelului asupra unei anexe a ambasadei Iranului din Siria, în urma căreia au fost neutralizați mai mulți oficiali militari iranieni implicați în susținerea grupărilor teroriste.

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat, într-o intervenție la România TV, despre posibilitatea declanșării unui război în Orient între Iran și Israel. Chirieac a amintit că Iranul poartă deja un conflict prin proxy împotriva Israelului, aflându-se în spatele grupărilor teroriste Hamas și Hezbollah, dar o confruntare directă nu ar putea avea loc decât printr-o decizie directă a liderului suprem din statul fundamentalist iranian. În acest sens riscul există iar descurajarea SUA, care a funcționat în prima etapă după atacul barbar al Hamas, ar putea fi din nou determinantă.

„Din nefericire Orientul Mijlociu este o zonă periculoasă, profund instabilă. Eu sper totuși că nu se va ajunge la un război cu Iranul. Adică Iranul va amenința, dar se va abține în a ataca Israelul. Și așa gruparea Hezbollah de pe teritoriul Libanului, subordonată direct Iranului, a atacat de mai multe ori ținte în Israel. Iar până în acest moment Israelul nu a ripostat, nu a atacat și bombardat Iranul. Dar situația rămâne în continuare complicată”, a afirmat Chirieac.

Analistul politic a amintit că de șase luni IDF (Forțele de Apărare Israeliene) luptă împotriva grupării teroriste Hamas în Fâșia Gaza, dar „lucrurile sunt departe de a se fi terminat”.

„Da, există un risc major în Orientul Mijlociu care se va resfrânge asupra noastră a tuturor. (...) Iranul a fost descurajat să intervină în conflict în prima fază de două portavioane americane care au intrat în Marea Mediterană la începutul războiului dintre Israel și Hamas. Acest lucru i-a liniștit, dar mai departe situația poate oricând să degenereze. Iranul e departe de a fi o democrație. Atunci dacă Ayatollahul (n.r. - liderul suprem) hotărăște Iranul va executa ordinul”, a punctat Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel