Ordonanța privind introducerea CAS pentru pensiile peste 740 lei, retrimisă la Comisia de Muncă din Cameră
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
PENSIONARI - MITING
PENSIONARI - MITING

Plenul Camerei Deputaților a decis, marți, la propunerea PDL, retrimiterea la Comisia de muncă a OUG 107/2010 privind introducerea CAS pentru pensiile care depășesc 740 lei, care intrase în dezbaterea plenului cu raport de respingere.

Atât social-democrații, cât și liberalii au precizat că nu există motive pentru retrimiterea proiectului la Comisie și au pledat pentru respingerea Ordonței. "Nu e momentul pentru retrimiterea la Comisie, nu e niciun mister în această lege, este doar aplicarea unei noi taxe asupra unei populații captive care nu poate riposta în niciun fel", a afirmat deputatul PNL Horia Cristian. "Vă propun să aprobăm raportul de respingere a OUG care afectează la modul cel mai negativ categoria cea mai defavorizată", a spus și fostul ministru liberal al Muncii, Mariana Câmpeanu. Ea a citit și fragmente dintr-un protest al pensionarilor din Hunedoara, care solicită Parlamentului să nu aprobe actul normativ.

Ordonanța a întrunit nouă voturi pentru respingere aparținând opoziţiei şi opt "împotrivă", ale deputaților puterii. "Contribuţia datorată de pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei este de 5,5% aplicată asupra acestor venituri şi se virează odată cu plata drepturilor băneşti asupra cărora se calculează de către cei care efectuează plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie netă mai mică de 740 de lei", se arată în Ordonanță.

Reprezentantul Guvernului, prezent la dezbaterile din Comisie, a cerut avizarea favorabilă a proiectului de aprobare a OUG și a explicat că actul normativ urmăreşte extinderea bazei de colectare pentru contribuţiile asigurărilor sociale de sănătate pentru a echilibra deficitul fondului unic naţional de asigurări de sănătate în același timp cu menţinerea exceptărilor de la plată a acestor contribuţii şi pentru categoriile fără venituri, cu venituri reduse sau defavorizate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel