Oral Nalan, eliberată. Procurorii și-au retras contestația la decizia instanței
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara au retras contestaţia la decizia instanţei prin care s-a dispus eliberarea din arest a activistei de origine turcă Oral Nalan.

UPDATE: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv marţi eliberarea din arest a activistei turce Oral Nalan, după ce instanţa a luat act că procurorii şi-au retras contestaţia. 

Curtea de Apel Timişoara a revocat, în 20 iulie, măsura arestării provizorii în vederea extrădării pentru activista turcă şi a dispus punerea acesteia în libertate, însă decizia a fost contestată de reprezentanţii Ministerului Public la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Ulterior, procurorii şi-au retras contestaţia, motiv pentru care instanţa supremă ar urma să ia act de acest demers şi ar putea dispune eliberarea activistei.

„Este o decizie normală şi înţeleaptă a Ministerului Public care recunoaşte greşeala făcută de Poliţia de Frontieră, în momentul în care nu a identificat clar documentul de călătorie cu care Nalan a intrat în ţară. Ea de la început a intrat cu un document de călătorie, emis în baza Convenţiei de la Geneva pentru refugiaţi, iar această reglemenare este obligatorie pentru România, nu doar ca şi reglementare internaţională care apără drepturile omului, ci şi în baza dispoziţiilor Dreptului European. Există, la nivelul Uniunii Europene, o politică comună în acest domeniu, iar România trebuie să se conformeze. Din nefericire, autorităţile române s-au confruntat cu un caz neobişnuit şi a fost nevoie de intervenţia Interpolului, ca şi organizaţie internaţională. Interpolul este o organizaţie internaţională care funcţionează ca o bază de date în care sunt înscrise mai multe persoane de către statele membre, inclusiv de Turcia, iar secretariatul Genereal al Interpol a luat decizia de a şterge cazul lui Nalan”, a explicat avocatul lui Oral Nalan, Alin Speriusi-Vlad, după terminarea şedinţei de judecată de la ICCJ.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel